Той разкритикува номинираната за негов наследник Меглена Кунева

 

Приятелски огън сред Реформаторите. Тодор Танев разкритикува номинираната за негов наследник Меглена Кунева и обясни, че всъщност остава министър на образованието в сянка. 

 

„Моля за милост. Не оставам за пост. Ако исках да остана за пост, щях да бъда милостив към някоя партия, да й се натягам. Аз съм все пак професор. Идвам в политиката на 58 и си отивам на 59 години. Предпочитам да бъда министър в сянка”, коментира Танев.

 

С тези думи професор Танев обясни решението си да смени министерския пост със съветнически в кабинета на министър-председателя. Причината - имал да довършва няколко важни образователни проекта. А на поста щял да остане не повече от 3-4 месеца. 

 

Към евентуалния истински бъдещ министър Кунева Танев изрази резерви. По-големият проблем обаче бил, че Реформаторският блок не изчакал Гражданския си съвет да си каже позицията преди официално да номинира Кунева. Съветът се събира утре, за да вземе решение. 

 

Легитимно или не, премиерът Бойко Борисов настоя Реформаторите да вземат единно решение за Кунева, каквото то поне на този етап не е. Според нейните поддръжници в блока обаче мачът е свирен. Танев обаче даде да се разбере, че не планира да пречи на бъдещия избор, освен ако не се наложи.

 

Юридическа пречка да се гласува кандидатурата на Меглена Кунева в парламента няма. Ако обаче Бойко Борисов продължи да настоява за единно решение на Реформаторите, тя може и да остане под въпрос. Възможно е гласуването на промените в кабинета да е още във вторник или сряда, смятат хората на Кунева.