Той е продал свои произведения за над 6 милиона британски лири

Престолонаследникът принц Чарлз е продал литографии за над 2 милиона британски лири в магазина в резиденцията си Хайгроув от 1997 г., което показва, чe e един от най-успешните

Още по темата

живи британски художници, съобщиха в. "Дейли телеграф" и БТА.

 

Общите продажби на произведенията на принц Чарлз са за още по-голяма сума. Според търговец на произведения на изкуството, който се е занимавал с неговите продажби, през ръцете му са минали акварели и литографии за 4 милиона лири. Така общата сума става 6 милиона лири.

 

Този доход поставя принц Чарлз сред елита на живите британски творци, които изкарват средно по 10 000 лири годишно. Ако приходите на престолонаследника от изкуство бъдат усреднени, той е изкарвал по около 200 000 лири от продажбата на картини годишно през последните 25 години. 

 

Литографиите в магазина в Хайгроув хаус се продават по 2500 лири. Галерията Белгрейвия обаче, която преди е предлагала произведения на принц Чарлз, сега излага ограничена серия с цена на някои от творбите 15 000 лири. 

 

Принц Чарлз обича да рисува акварели на открито и обикновено завършва картините си само в един сеанс. Любимите му места за това занимание са именията Балморал и Сандрингам. Понякога рисува и когато е на ски, или когато пътува в чужбина. 

 

Оригиналите принц Чарлз не продава. Той започва да изкарва пари от хобито си, когато през 1989 г. с него се свързва собственичката на галерията Белгрейвия в Лондон Ана Хънтър, след като вижда негови акварели във вестник. Тя му предлага да ги превърнат в литографии и така да подпомага благотворителната си фондация.