Причината - това подвежда жените да започнат диети и води до анорексия

 

Още по темата

„Аз съм възхитен от идеята да се забрани пушенето, обаче трябва да забранят и други неща. Например, в киното трябва да се забрани да се снимат слаби актриси, защото това подвежда жените да спазват диети и води до анорексия. Не трябва да има и дебели хора, които да ядат шоколад”, заяви в студиото на „Здравей, България” режисьорът Андрей Слабаков по повод идеята на Световната здравна организация да се забрани пушенето във филмите.


Причината за възмущението на здравните експерти - в доклад от 2014-а се казва, че във всяка втора холивудска лента се пуши. Изключение не правят и някои филми за деца – например в последния филм от поредицата „Трансформърс". В него робот пуши пура.


„Киното трябва да представя действителността. То трябва да бъде реалистично, да ни показва живота такъв, какъвто е той. А в момента в България, ако става въпрос за българско кино, 40% от хората са пушачи. Тоест, почти половитана от населението пуши повече и в този смисъл казусът е доста сложен – дали киното трябва да отговаря на реалността, или пък да задава модели”, заяви социологът Мирослава Радева.

 

За да ограничи употребата на цигари, в края на миналата Брюксел взе решение на всяка кутия да има ужасяващи картинки, които да стряскат пушачите. Новите мерки ще влязат в сила най-късно през май 2016 г. Вижте подробности!