Коалицията събра извънредно изпълнителния си съвет

 

Реформаторският блок реши, че ще се яви с единна кандидатура за президент. Как точно ще стане това ще стане ясно напролет. 

 

Изпълнителният съвет на коалицията се събра във вторник на извънредно заседание, за да обсъди кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър. 

 

От ръководството на Реформаторския блок заявиха, че са изненадани от позицията на някои членове на Гражданския съвет към блока. В понеделник стана ясно, че всички депутати от Гражданския съвет ще гласуват "въздържал се" и така на практика няма да подкрепят кандидатурата на Кунева за министър. 

 

"Съгласно правилника на парламентарната ни група кандидатите за министър могат да бъдат единствено номинирани от групата със съответното мнозинство, а парламентарната група така и не се събра, за да изслуша Меглена Кунева", коментира депутатът Гроздан Караджов от Гражданския съвет на партията. 

 

След заседанието на Изпълнителния съвет Найден Зеленогорски  обясни, че при подбора на заместниците на Кунева, ще се заложи на хора, които имат нужните експертни познания. "Меглена Кунева е достатъчно твърда и решителна, за да има гаранция, че политическата воля ще бъде наложена и целите ще бъдат следвани”, изтъкна Зеленогорски.

 

От 16.00 часа днес в парламента ще се проведе общо заседание на Парламентарните групи на РБ, ГЕРБ, ПФ и АБВ, на което РБ ще бъде председател и ще предложи номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието. На заседанието Кунева ще представи идеите и концепцията си в сферата на образованието.

 

Още в края на септември лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че Реформаторите трябва да имат общ кандидат за президент.