Психотерапевт: Всяка четвърта жена в България е сексуално насилена

 

„По данни на европейско изследване всяка четвърта жена в България е жертва на сексуално насилие”, заяви в студиото на „Здравей, България” Надежда Стойчева – психотерапевт, директор на фондация „Анимус”.

Още по темата

По думите ѝ нарушенията в психиката и травмите, които се нанасят на деца, които са под 18 години, са не само в интимния свят на децата. „Всичко това е удар върху доверието във възрастния”, добави тя.


„Много е трудно за едно момиче да проговори, в случая поредица от момичета, които имат такъв спомен. Няма как в живота да има такава измислица от хора, които не се познават. Когато те проговорят, е нужна сериозна поддръжка от обществото. Изключително мъчително за тях е да не им се вярва. Проговарянето е трудно от емоционална гледна точка. Разпитите също са трудни, защото самите момичета понякога изпитват чувство за вина”, добави психотерапевтът Надежда Стойчева по повод разкритията на Нова за ученички, които обвиняват треньора си по джудо в Спортното училище в София, че е блудствал с тях.


„Накара ме да си махна бюстието и да ме маже по гърдите с някакво олио, че трябвало да се усвои. Успявал е против моето желание да осъществи полов контакт с мен”, разказва Габриела.


Разказите за сексуална злоупотреба са на ученички в спортното училище на ЦСКА в София. Преди дни те обвиниха в блудство треньора си по джудо Симеон Ценев. Едно от момичетата твърди, че е изнасилено.


Габриела не може да забрави. Била е на 13, когато твърди, че е събличана и опипвана. Срамувала се е и се страхувала да разкаже - до онзи ден, когато разбрала, че не е единствената. Днес тя е на 17 годин и вече не тренира джудо. Категорична е, че треньорът ѝ Симеон Ценев се опитвал да я насили неведнъж.


В спортните среди всички знаели за наклонностите на Симеон Ценев, но всеки си мълчал, твърдят и родители на деца от школата.