Това разказа шофьорът на обърналия се автобус

 

Товарен автомобил, навлязъл в насрещната лента за движение, е станал причина за катастрофата с българи в Македония от 2 февруари. Това заяви шофьорът на автобуса Любомир Лазаров в емоционално интервю за Нова. 

Още по темата

 

"Видях, че срещу мен идва тир. Половината от предницата му караше по осевата линия или малко навътре в моето платно. Там и участъкът е малко по-тесен. По инстинкт завих надясно, за да избегна удара. Опитах да се върна на пътя, но задният край на автобуса падна", спомня си Лазаров. След като той изпуснал управлението, автобусът се преобърнал в дерето. 

 

Шофьорът заяви, че независимо дали е отговорен или не, той чувства огромна вина: "Ти отговаряш за тях. Знаеш, че с единия крак си или в гроба, или в затвора. Още преживявам случилото се". 

 

Шофьорът бе категоричен, че автобусът е бил в изправност. Лазаров каза още, че познава добре пътя, защото е минавал от там стотици пъти. 

 

Катастрофиралият автобус край Крива Паланка е преминал технически преглед през октомври миналата година, а шофьорът има редовно взет психопреглед. Това заявиха за Нова телевизия от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация"

 

 

Собственикът на фирмата Кирил Илков се оплака пред Нова, че шофьорът му е изчезнал след разпита в полицията в Крива паланка и  не може да се свърже с него.

 

Днес автобусът беше изтеглен с тежка техника обратно на пътното платно. В момента фирмата го тегли на собствен ход към България. Според собственика превозното средство е било изправно. 

 

22 души до този момент са преминали през Пирогов след тежката катастрофса на автобуса с учители. Осем преподаватели са хоспитализирани. Те са със счупвания и контузии в областта на гръдния кош и горните крайници. Жената, чието състояние е най-сериозно, беше оперирана днес успешно. 

 

Един от ранените, заместник- директорът на Националната финансово -стопанска гимназия, проговори пред камерите на Нова за ужаса, който групата е преживяла.

 

"Не мога да кажа чия е вината. Бях отзад във автобуса, нямах видимост отпред на шосето. Автобусът прелетя във канавката отстрани. Меко казано канавка, защото беше поне 2-3 метра дълбочина. Случи се на прав участък от пътя. Банкетът, по моите спомени, нямаше тази носимост. Не можа да се обърне по таван, защото имаше дърво, което спря вътренето на автобуса. Важното е, че сме живи и дано успеем да преодолеем този психически стрес", сподели Венцислав Гълъбов.

 

Пътниците нямат представа каква е причината за инцидента. Никой не е забелязал директна заплаха или препятствие на пътя. 

 

Според собственика на фирмата превозвач, тахошайбата е записала, че шофьорът е карал с 60 км/ч преди катастрофата. Но каква е причината, довела до инцидента - обяснил му е по телефона, че няма спомен. И след това изчезнал. 

 

Инспекторите са започнала цялостна проверка на фирмата-превозвач след инцидента. 

 

Катастрофиралият автобус край Крива паланка е преминал технически преглед през октомври миналата година, а шофьорът има редовно взет психопреглед. Това заявиха за Нова телевизия от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Проверките продължават - и у нас и в съседна Македония. 

 

Репортери: Богомил Грозев, Надя Ганчева

 

Вижте какво коментира туроператорът за инцидента!