Това обаче няма да го спаси от арест, ако напусне еквадорското посолство в Лондон

Работната група на ООН по незаконните арести взе решение в полза на Джулиан Асандж - основателя на "Уикилийкс", по делото срещу Великобритания и Швеция. Това съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

 

Британските журналисти обаче изтъкват, че заповедта за арест на Асандж в Обединеното кралство "все още е в сила", а полицията предупреди, че той "ще бъде арестуван, веднага щом напусне територията" на еквадорското посолство в Лондон.

 

Работната група на ООН няма формално влияние върху британското или шведското правосъдие, отбеляза Би Би Си. 


Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където е издирван за разпит, след като две жени заявиха, че ги е подложил на сексуални посегателства. Срещу Асандж е издадена европейска заповед за задържане. Той отказва да отиде в Швеция, защото се страхува, че може оттам да бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден за публикуване на поверителни документи, включително за войната в Ирак и Афганистан.


Официалното заключение по въпроса законно ли е австралиецът да бъде задържан се очаква да бъде представено утре. По-рано днес Асандж заяви в Туитър, че ще напусне утре мисията на Еквадор и ще приеме да бъде арестуван от британските власти, ако комисията на ООН вземе решение, което не е в негова полза.