Той коментира това, след като от ООН заявиха, че Асандж е бил задържан без основания

Видео: Ruptly

 

Бащата на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж - Джон Шиптън, заяви в интервю от Сидни, че вече не може да се очаква справедливост от британските закони. Той коментира това, след като от ООН заявиха, че Асандж е бил задържан без основания както от Швеция, така и от Великобритания и двете държави трябва да го компенсират. 

Още по темата

 

„Главният прокурор на Стокхолм първоначално каза, че европейската заповед за арест е издадена, само за да бъде разпитан. Те просто са искали да му зададат няколко въпроса. Джулиан се е явил на разпит преди да напусне Швеция и дори е получил разрешение да го направи от същия този прокурор. След това обаче той е преценил, че не е необходимо да бъде разпитан. По този начин с противоречието си този човек принизява репутацията на шведската администрация пред цяла Европа”, коментира Джон Шиптън.

 

„Лондон е международен финансов център, в който се сключват много важни договори. В този смисъл бизнес средите ценят честността на британската юрисдикция. След всичко, което се случва обаче, не можем да очакваме вече честно разглеждане на случая с Джулиан. Не може да се очаква справедливост от британските закони, дори да подпишеш договор там. Това е дълбок проблем за такъв голям финансов център”, казва още бащата на Асандж.

 

Припомняме, че петима независими правни експерти настояха, че задържането на австралиеца трябва да бъде приключено, а неговата „физическа неприкосновеност и свобода на движението трябва да бъдат уважавани”. Той също така има право да поиска компенсация за времето, прекарано в еквадорското посолство, където се укрива от 2012 г. насам. В същото време от правителството на Великобритания съобщиха, че страната отхвърля решението на ООН по случая.

 

„Това не променя нищо. Ние отхвърляме напълно всякакви твърдения, че Джулиан Асандж е жертва на неправомерно задържане. Великобритания вече даде да се разбере пред ООН, че ние официално ще оспорим мнението на работната група“, се посочва в изявление на правителството. 

 

Властите в Швеция също официално обявиха, че не се съгласяват с решението на ООН.

 

Видео: Ruptly