11 деца се намират в болница с втора и трета степен измръзване

 

Две нелегални имигрантки от Афганистан са починали от измръзване в района на Малко Търново. Става дума за момиче на 15 години и жена на около 30 години.

Още по темата

 

Късно снощи граничните полицаи задържаха група над 19 нелегални мигранти, сред които 12 деца

 

С втора и трета степен на измръзване в болницата са настанени 11 деца и 4 възрастни. По-голяма част от децата са били без обувки, загубили ги по време на прехода към Европа.  Мъж и жена са били докарани снощи в реанимация почти в кома. Тази сутрин обаче състоянието им се е подобрило. 

 

Първата линейка пристигна в Спешно приемно отделение на Бургаската болница около 21.30 часа. С нея бяха докарани две момиченца на видима възраст 4 и 5 години. По думите на майка им са от Ирак. Двете момиченца били в първата група, която граничните успели да извозят от гората."Те бяха най-зле, но докато ги транспортирахме успяхме да овладеем хипотермията", разказа фелдшерът Петко Казаков.

 

 

Сигналът за група от 19 души в района на местността Бърдце, в Странджа е подаден около 17.40 в събота от граничен наряд от ГПУ Малко Търново, който е забелязал мигрантите. Снежната покривка на мястото е достигала 50 сантиметра, а температурите навън са били минусови. Хората са били във влошено здравословно състояние.

 

Веднага започнали спасителни действия от страна на екипите. Наложило се дори пренасяне на ръце до пътен участък в района, откъдето да бъдат откарани в болница. По време на спасителните действия починали двете жени. Оцелелите са настанени в различни отделения на болницата в Бургас. Децата са в сравнително добро състояние. 

 

"Само едно от децата е в малко по-тежко състояние, но няма опасност за крачетата му. Други двама пациенти - мъж и жена, които са постъпили в два часа през нощта след като са били намерени в околностите на Малко Търново, са в реанимация", разказа директорът на болницата д-р Георги Матев. Двамата са докарани в болницата в кома. Предстои установяване на народността и статута на мигрантите, както й начина на преминаване през границата. 

 

Репортер: Цеца Алексова