Тревожното е, че вече дори тригодишни деца сърфират редовно в мрежата

 

Всяко пето дете у нас е било жертва на сексуален или друг вид тормоз в мрежата. Данните са на Центъра за безопасен интернет. Тревожното е, че вече дори тригодишни деца сърфират редовно в мрежата. 

Почти половината от тийнейджърите (45%), предимно момичета, са били обект на онлайн тормоз от страна на партньора си. Това включва получаване на обиди и заплахи по телефона, публикуване на унизителни съобщения, както и контрол през социалните мрежи.

Дори и когато младежите имат проблеми в интернет, те не споделят за тях (51%). Проблемът у нас изглежда нерешим, защото децата все по-рано започват да използват интернет, достъпът до него става все по-лесен, родителите не знаят как да ги контролират, а в училищата липсват подходящи образователни програми.

Технологиите са неразделна част от обучението в столичното 171 ОДЗ „Свобода”.

„Съвременното дете се сприятелява с технологиите още преди да се роди, така че ние сме длъжни да се съобразяваме с новостите, които налага нашия динамичен век”, обясни Диана Русинова, директор на детската градина.

Йорданка Игнатова е старши преподавател и майка на едно от децата. Не се страхува от технологията.

„При нас тя ни подпомага в учебния процес, така по-лесно възприемат материала”, на мнение е тя.

Вкъщи обаче е взела мерки и достъпът до интернет е под нейно наблюдение. Такъв е и съветът на експертите.

„На 6 и на 7 години децата имат профили във Facebook, които не са защитени, през които потенциално други потребители могат да се свържат с тях. Децата не са достатъчно зрели, за да знаят как да реагират на една подобна покана”, обясни Луиза Шахбазян от Националния център за безопасен интернет.

Експертите съветват обаче и да сме в крак с времето. За да предпазим децата, трябва вкъщи да сложим парола на електронните устройства, да спрем автоматичното свързване с интернет и качване на снимки, а за да не бъде следено детето през интернет, добре е да се деактивира и услугата геолокация.