В рамките на две-три седмици блокадата ще приключи, твърди икономист

 

Задържаният в Гърция заради преминаването на границата шофьор на камион вече е освободен. Пред Нова той разказва, че е бил държан в ареста около 15 часа. Георги Михайлов разказва, че колегите му пробили блокадата, но той не успял.


"Колоната тръгна и гръцките полицаи ни задържаха на самата бариера, мене особено ме задържаха на самата бариера. Дадох си документите, всичко и задържаха ме и до момента камионът е задържан", разказва Георги Михайлов.

 

Останал в ареста 10 часа, след което го освободили. Сега се връща да дава показания.

 

"Отношението беше такова, че съм направил нарушение на техните правила за движение. Не съм се подчинил на техните мерки за спиране на колоната. Не искаха да разберат, че не може тая колона да стои постоянно затворена", добавя Георги Михайлов.

 

Затова нервите му не издържали. Днес Георги замина за Серес, за да се яви в съда по дело за неподчиняване на полицейско разпореждане, които ще се гледа по бързата процедура.

 

 

„Нямам информация да има задържан български шофьор. Това е временно решение на казуса и то не в най-идеалния вариант. След преговорите се реши двете колони да се изтеглят. Границата се отваря, докато се пропусне цялата колона. После започва режим на отваряне на границата за няколко часа. Надявам се митничарите да създадат добра организация. Нашите превозвачи вероятно ще стигнат до фериботите. Но проблеми може да създаде стачката, която се готви в петък – тогава ще има тотална блокада на пристанища, гари, летища”, заяви за „Здравей, България” транспортният министър Ивайло Московски, който вчера отиде при българските превозвачи, блокирани на границата с Гърция.

Още по темата


„Сезирали сме всички органи в Брюксел. В момента нямаме писмен отговор от тях. Но тук проблемът не стои между България и Гърция”, категоричен бе Московски.


Припомняме, че снощи блокадата на ГКПП „Кулата” бе вдигната, но само временно. Решението за това бе взето след продължилата близо 10 часа контраблокада на български шофьори.


В момента се пропускат леки автомобили, автобуси и камиони. Свободният режим ще се запази до пълното изтегляне на тежкотоварните автомобили, след което гръцката блокада ще продължи. Но вече - с регламент - всеки ден, камиони ще бъдат пропускани в часовете между 11 и 16 часа следобед.


 


Във вторник четири камиона щурмуваха бариерите към България, а шофьорите им бяха арестувани. С мръсна газ водачите изминали около 2 км от мястото, където били паркирали, до самия граничен пункт. Автовозите са изпочупени от гръцките фермери, а четиримата шофьори, дръзнали да пробият блокадата - арестувани. Трима от тях - за кратко в България, а съдбата на четвъртия шофьор е неясна, защото е арестуван в Гърция.  


След три дни бедстване без вода и храна решихме да се приберем в България. Ние бяхме 40-и и 41-ви камион на опашката”, разказа един от шофьорите, пробили блокадата на границата и минавайки незаконно от другата страна.

Още по темата


„Аз бях в първия камион. Когато преминах през бариерата, усетих, че ме замерят с камъни и шишета. Чух гърмежи. Бях доста уплашен”, добави вторият, който го последвал.


„Спряха ме край Сандански. Дадох проба за алкохол, която бе отрицателна. Поискаха ми и и кръвна проба. И това съм дал. Очаквам да излязат резултатите”, разказа третият от тираджиите, преминали през ГКПП „Кулата”.


„Това бяха между 50 и сто човека, които стояха мирно на една каруца. Огромни са загубите на хората. Заслугата за отварянето на границата е на шофьорите, които блокираха границата на българска територия. Там имаше повече от 2000 камиона. Около 27 км беше колоната от границата навътре”, обясни евродепутатът Ангел Джамбазки, който вчера отиде на границата при българските превозвачи.


Според него гръцкият интерес тук трябва да бъде притиснат.


„Това е признание за безсилие и доказателство, че една държава може да нарушава споразумение и нищо да не последва от това. Крайно време е цялото ни общество да стане по-солидарно. И може да се помисли за затваряне на границата, когато хората тръгнат да почиват през лятото в Гърция. Да, това е призив. Само ние ли ще понасяме щети?, запита Джамбазки.

 

 

„Всяка година традиционо имаме стачки по това време”, коментира в студиото на „Здравей, България” икономистът Плутархос Маридакис.

Още по темата

 

„Снощното отваряне на границата стана благодарение на Борисов и Московски. Той свърши това, което не свърши външния ни министър”, заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов. И уточни, че Борисов разговарял по телефона с български превозвачи, които стяли с дни на границата с южната ни съседка.
Мирослав Найденов обвини в „безучастно стоене” външния министър.

 

„Гърция знае, че рано или късно ще плати масрафа. Ако те бъдат наказани от ЕК, парите ще бъдат удържани от бъдещите плащания към Гърция”, обясни още председателят на Съюза за стопанска инициатива.

 

С бездействието на външния министър се провокира напрежението. Обект на критиките бе транспортният, а не външният министър. Крайната цел на този сценарий е дестабилизиране на държавата. Създавайки дестабилизация с блокадата на границата, можеше камионите да дойдат и да блокират столицата. Тогава правителството щеше да падне. В момента правителството не работи като екип. И Борисов вижда това. Крайната цел е дестабилизация. Явно искат друга формула на властта”, категоричен бе Мирослав Найденов.

 

„В рамките на две-три седмици това ще приключи”, прогнозира Плутархос.

 

Европейската комисия до момента казва, че това е задължение на съответните национални власти. Става въпрос за т.нар. „ягодово споразумение”, до което се стига след дългогодишна блокада между Испания и Франция при превозването на ягоди от едната към другата страна. След дълга процедура от ЕК става ясно, че местните власти не са си свършили работата.

 

„Европейската комисия следи какво се случва. Но ако Гърция няма съответните закони, които да задължат властите да разчистят пътя и да гарантират свободното движение на стоки, тогава ще проверят и дали има съдебни действия”, коментира кореспондентът на Нова в Брюксел Антоанета Николова.

 

Репортери: Екатерина Николова, Данаил Глишев, Антоанета Николова