Според прогнозата на управляващите една сериозна кампания няма да ни излезе никак евтино

 

Номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН се радва на изключителна подкрепа в парламента. Изключение е опозиционната част на Реформаторския блок. Според прогнозата на управляващите една сериозна кампания няма да ни излезе никак евтино, а състезанието с останалите кандидатури от Източна Европа ще е доста сериозно.

 

"Бокова има всички качества да оглави ООН. Сега трябва да се ангажира цялата държавна машина, за да стигне България до този успех", заяви депутатът от ПГ на "БСП Лява България" Михаил Миков.

 

Видео: БГНЕС

 

„Това е едно добро решение, мъдро и отчита реалните шансове на България и на българската кандидатура да бъде успешна за този много висок и престижен пост”,  заяви депутатът от ДПС Четин Казак.

 

Видео: БГНЕС

 

„Номинацията закъсня, изпълнителната власт в България трябваше много отдавна да оцени качествата на г-жа Бокова и големите шансове, които има страната ни да спечели този висок международен пост. Трябва да се има предвид, че има много кандидати, включително и от балкански държави, които ще представляват сериозна конкуренция в това отношение”, коментира от своя страна депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

 

„Не смятам, че Ирина Бокова е най-добрата кандидатура за най-висшия пост в ООН, но ще я подкрепя. Нямаме позиция, защото не сме го обсъждали. Трябва да има българско предложение и естествено трябва да се гони максимално ефективната кандидатура”, заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов

 

Видео: БГНЕС

 

„Нямам съмнение, че кандидатурата на г-жа Бокова е най-добрата. Тя бе предложена още миналата година. Поддържаме позицията на предишното правителство за нея. Дори в бюджета ни за 2016 г. е заложено нейното име, с отделени пари за кампания”, заяви председателят на комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова.

 

Видео: БГНЕС