От години педиатрията чака да се настани в нова сграда

 

Детското отделение на русенската болница тъне в мизерия и мухъл. От години педиатрията чака да се настани в нова сграда, а това така и не се случва, оплакаха в сряда от ръководството на болницата. 

 

Още по темата

Основен ремонт на старата сграда е правен за последно през 1999 г., като оттогава има само спешни частични ремонти. Дограмата и плочките са амортизирани, за всички 45 легла за децата и техните придружители има само 4 тоалетни. Мивките в болничните стаи се ползват и за миене, и за пране, а мокрите дрехи се сушат на радиаторите. Това провокира допълнително влага и мухъл.

 

Преди две години е предложено детското отделение да се премести на деветия етаж в новия Хирургически блок. Здравното министерство дори е отпуснало 200 000 лв. за ремонт. Етажът обаче по това време се заема от Комплексния онкологичен център и едва сега, след серия дела, той отново е собственост на болницата. За да се изместят онколозите обаче, трябва да имат средства за ремонт на новата си сграда. И така се стига до омагьосан кръг.

 

Въпреки това от болницата са оптимисти, че това може да се случи до края на тази година и детското отделение да има нов дом. Болницата е поискала от здравното министерство 500 000 лв. за ремонт на деветия етаж, тъй като предишните 200 000 лв. така и не са били усвоени, а цените междувременно са се повишили. Лекари и пациенти се надяват най-после да се осигурят нормални условия за децата, които се лекуват в Русе.

 

В детското отделение има 45 легла, като за пациентите се грижат 11 лекари и 21 медицински сестри. През 2015 г. оттам са преминали 2741 деца, а още 2700 са били консултирани в диагностичния кабинет. Няма нито един смъртен случай, а почти всички са били изписани подобрени и излекувани.

 

Снимки/Видео: БГНЕС

 

Припомняме, че още в края на януари в Нова ТВ получихме сигнал на притеснена майка за детското отделение на русенската болница.