"Изправени сме пред цялостна негативна тенденция в световната икономика", коментира икономист

Цената на петрола – основна суровина за производство на горива – се срутва в последните дни. Призракът на рецесията витае над световните пазари.

 

Без да има специална външна причина като новина, освен ако тя не е общата депресия на световните пазари и продължаващото отсъствие на знак за край на свръхпредлагането на черно злато, цените на петрола се понижиха в четвъртък в Ню Йорк до най-ниските в почти 13 години, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

Вече слязъл надолу с около 3,5 долара по време на предишните три сесии, цената на един барел от референтния сорт суров петрол WTI с доставка през март, отстъпи с още 1,24 долара до 26,21 долара на борсата в Нюйорк (NYMEX). Такава цена при затваряне на сесията не бе виждана от май 2003 г.

 

„Изправени сме пред цялостна негативна тенденция в световната икономика. Възстановяване се очаква в света и това оказва натиск върху цените на петрола. Доколкото икономиката остава слаба, а търсенето - вяло, петролния пазар ще остане на ниско ниво", заяви Карл Лари от Frost & Sullivan.

 

Като симптом на тези опасения за световната икономика, той цитира нов спад на международните фондови борси, които, както често се случва от началото на годината в четвъртък загубиха 2%, 3% или 4% в Азия, Европа и на Уолстрийт.

 

"Тъй като инвеститорите все повече се страхуват от рецесия, петролните пазари са под натиск, както пазарите на акции, облигации и валута", добави Тим Евънс от Citi.

 

Световните пазари в четвъртък отново бяха поразени от коктейл от притеснения и съмнения за банките и за растежа на световната икономика.

 

Високото ниво на добива, независимо дали в Съединените щати, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) или в Русия, до голяма степен допринася за натиска върху пазара от почти две години насам.