Синодът забрани на епархиите да кандидатстват по европроекти

 

Спор за милиони между църквата и земеделското министерство. На фона на рушащи се храмове, които чакат от години за ремонт, Светият синод забрани да се ползват пари от европрограма.


Два храма с една вяра. И… с един общ проблем. Разрухата в тези църкви е навсякъде.  Храмът в Чернозем „Св. Георги” чака спасение от години. Вярата тук, че дупките в покрива ще бъдат затворени, е все по-малка. Надежда няма и за напуканите колони и разпадащи се стенописи.

 

Парадоксът – преди три години кметстовото печели 800 000 лева, за ремонт от Европа. Парите обаче така и не се пползват.


„За тези пари митрополит Николай отказа да подпише. Загубихме средствата и сега няма как да възстановим църквата. Просто нямаме средства”, обяснява Тоня Христозова, кмет на село Черноземен.


Подписът си дядо Николай не слага и на документите за ремонт на храмове в Хасковско.
За да няма кражби от европейските пари, пловдивският владика решил да се откаже от тях.


„Искаме тотатен контрол и тотални гаранции, че няма да бъде злоупотребена и една стотинка и един евроцент.  Най-вероятно ще получим…тотална война – представяте ли си църквата колко е нахална, какво иска тя всъщност. Иска да не бъда подлагана на унижение. Иска контрол при усвояването на пари”, обяснява митрополит Николай.


Загубите в Община Минерални бани вече са за 1 200 000 лева. Ремонт е трябвало да се направи на три от църквите. Някои на повече от век. Ремонт, който още се чака. Докато джамиите вече са ремонтирани.


„Към момента стоят и се рушат”, казва зам.-кметът на Община Минерални бани Иван Райков.
Не евентуалната злоупотреба с европари е проблемът според местните. А във вярата.


„Нарушение на каноните, понеже било недопустимо един църковен храм да се изгражда от мюсюлмани, което е повече от безумно”, обяснява Петя Маринова - юрисконсулт по проектите.


„Тези дни ме обвиниха, че съм бил забранявал мюсюлмани да работят по ремонта и поправката на православни църкви – нищо подобно”, казва митрополит Николай.


Светият синод вече забрани на всички митрополии, църкви и манастири да кандидатсват по програмата за развитие на селксите райони. Официалният им мотив още не е ясен. Твърди се, че владиците не са съгласни кметсвата да одобряват проектите, само ако те отговарят общинския план за развитие.


„Местната власт никога не са правили проблеми за такъв тип проекти”, обяснява експертът Елена Иванова.


Според проекта на наредбата един храм ще може да получи до 1 милиона евро до 2020 г. В края на месеца се очакват нови преговори между земеделското  министерство и Синода след като на една владиците не се явиха.