Този път близо 200 български коли бяха спрени в село Промахонас

 

Близо 200 български коли попаднаха в среднощна блокада в Гърция. Десетки наши сънародници са се озовали в капан в гръцкото село Промахонас заради стачката на гръцките фермери.

 

„Поседяхме там няколко минути. След това ни казаха, вие не може да останете на пътя. Вече се натрупаха няколко коли, защото ще пречите тук, може да се отбиете в селото. Отидохме в селото, поседяхме два-три часа”, разказва Мила.


„Около нас бяха в селото може би около 150-200 автомобила. Всичките седяхме, свиркахме, никой не ни обръщаше никакво внимание и полицаите седяха безучастно. Гръцките коли ги пускаха в посока Серес, българските коли не ги пускаха въобще. Всичките седяха в селото, спрeни”, обяснява Валентин Попов.

 

Още по темата


Освен гръцките коли, с предимство да преминават били и автобусите, превозващи клиенти от и за местното казино. 


След няколкочасов престой, колите преминават.


Гръцките фермери прекратиха блокадата в центъра на Атина. Протестът им обаче ще продължи. Под каква форма - ще бъде решено в понеделник. 

 

„Това е ненормална ситуация за 21-ви век. Не може да стоим заложници на едни гръцки фермери, които в крайна сметка, всички бяха пияни на границата и ни псуваха и викаха маляка по нас”, казва Валентин Попов.


Междувременно, на „Кулата” преминаването на всички превозни средства е нормално, но във вътрешността на Гърция има непреминали камиони. До 22 часа пунктът е затворен за всички превозни средства. Нормално е преминаването на „Маказа”, „Капитан Петко войвода”. Гръцките фермери прекратиха блокадата в центъра на Атина. Протестът им обаче ще продължи. Под каква форма - ще бъде решено утре.


Репортер: Екатерина Николова