Разпореждането дойде от премиера Бойко Борисов

 

Премиерът Бойко Борисов спря строежа на магистрала „Хемус”. Премиерът нареди на регионалния министър Лиляна Павлова да прекрати избора на фирми, които ще градят аутобана.

 

Строителството на новата отсечка от автомагистрала „Хемус” трябваше да започне през 2017 година. Вместо това изглежда, че на този етап довършването на ключовия аутобан отива в небитието. Според едни причината е прозаична - пари няма. Според други обаче става дума за нова политико-икономическа война. А според трети властта използва липсата на пари, за да имитира такава война. При всички случаи обаче намесата на премиера добави много политика в този иначе чисто инфраструктурен въпрос.

 

В едно изречение премиерът заповяда на строителното министерство да забрави за новите 60 километра на магистрала „Хемус”.

 

„Витае, че от едната страна - макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната фирма стои Златев, зад другата стои Пеевски”, каза премиерът.

 

Действително от самото начало на търга съмненията са именно, че шефът на „Лукойл” и депутатът от ДПС ще строят двете нови отсечки. Борисов увери, че те не отговарят но истината. Но все пак: „Никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил”, каза още премиерът.

 

Затова щял да бъде обявен изцяло нов търг. Ако се вярва обаче на съобщението на строителното министерство, той на този етап е безсмислен. Защото пари за „Хемус” така или иначе нямало. А това разминаване даде повод на политическите опоненти да потърсят други обяснения.

 

„В момента правителството се опитва да се измъкне и евентуално да имитира противопоставяне на мафията”, каза председателят на ДСБ Радан Кънев.

 

Той беше един от първите, които заговориха за корупция в автомагистрала „Хемус”. По същата тема неотдавна той пи и кафе с бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

 

„За мен беше... щях да кажа неприятна изненада, но всъщност е само неприятна, защото не е изненада -  че лидерът - доскорошният - на уж опозиционната ДПС, знае много повече за този търг доколкото лидера на доскоро управляваща партия като ДСБ”, каза Радан Кънев.

 

Повече политически, отколкото криминални знаци в случилото се разчете политологът Първан Симеонов. Според него до момента властта се  опитвала да балансира между два кръга. Напоследък обаче окуцяла.

 

„Може би това са симптоми на опит за ограничаване на влиянието на онова, което за краткост наричаме „кой”, за сметка на дясноцентристка легитимация на това управление”, отбеляза Симеонов.

 

Според други експерти обаче мотивите освен политически, биха могли да са и чисто икономически.

 

„Аз съм по-скоро на мнение, че е видял, че няма да може да се финансира нито от оперативна програма, нито от бюджета на България”, каза Владимир Каролев.

 

Причината – парите за „Хемус” трябваше да дойдат от спестеното по „Струма”. А с времето се видяло, че спестено няма. Така, според Каролев, единственият шанс е магистралата до Варна да се даде на концесия. В противен случай просто нямало да види бял свят.

 


В Прага Борисов обясни защо е спряна процедура за "Хемус". Ето какво заяви той: 

 

„Имаше съмнения, че процедурата за магистрала  „Хемус” не е както трябва, затова искам да кажа, че тя е извършена абсолютно законосъобразно. В общественото пространство  обаче витаеха съмнения, че зад едната стои Валентин Златев, зад другата стои – Делян Пеевски” , заяви Борисов. „Ако тръгна да обяснявам повече, мога да си навлека някой съд” , добави той. 

 

„Аз никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно сме извършили. Затова разпоредих да затворят процедурата и веднага да се проведе нов търг, защото имаме пари. Новият търг трябва да е пред очите на всички медии, за да може бързо да започнем двата лота и да ги завършим така, както съм обещал на хората във Варна”, подчерта той.

 

Формално причината за спирането на процедурата е липсата на средства. „По документи днес нямаме пари, но от утре – ще имаме. Говорил съм с финансовия министър, когато пуснем новия търг, той да бъде обезпечен”, уточни Борисов.  „КЗК може да каже дали процедурата е била законосъобразна, но аз мога да кажа дали да я спрем поради липса на пари” , каза още той.