Вижте как реагират хората, когато видят подобна сцена

Видео: KAFALebanon

 

Как реагират хората, ако видят малолетна булка и възрастен младоженец? Това провериха от ливанската неправителствена организация КАФА, която се бори за правата на жените. 

 

От организацията заснеха видео с 12-годишна актриса, преоблечена като булка, и неин възрастен колега, който се прави на младоженец. Двамата си правят сватбени снимки на фона на морето. 

 

Някой от минувачите реагират с гняв, докато други гледат одобрително сцената, дори отправят пожелания. 

 

Възмутени минувачи го наричат „престъпник”, а възрастният „младоженец” им отговаря: „Не е ваша работа. Имам разрешение от родителите ѝ!”. 

 

Видеото се разпространява с огромна сила в интернет и вече е гледано над 1,7 милиона пъти, пише "Индипендънт". Целта му е да напомни, че има хиляди малолетни момичета в Ливан, Сирия и редица други страни по света, които са омъжвани за много по-възрастни мъже от тях. Всяка година 15 милиона момичета, някои от които на възраст под 8-9 години, са омъжвани насила за мъже на възрастта на дядовците им. 

 

От ООН изчисляват, че до 2050 година над 1,2 милиарда момичета ще бъдат омъжени по този начин. 

 

През 2015 година ливанската Национална комисия по въпросите на жените внесе проектозакон в парламента, който изисква преди подобен брак, освен религиозния трибунал, да се произнесе и граждански съдия. Законопроектът предстои да бъде разгледан.

 

В много региони в Ливан родителите омъжват дъщерите си, още докато са 8-9-годишни, а без тяхно разрешение момичетата може да се омъжат на 14 години. Тенденцията за ранни бракове се засилва на фона на прииждащите бежанци от Сирия, които също омъжват малки дъщерите си заради ситуацията в родината им.

 

По света едно от всеки три момичета от семейства с нисък или среден доход се омъжват преди да навършат 18 години, а една трета от тях са под 15 години.  

 

Втората и третата от водещите причини за смърт сред децата-булки са ранното раждане и самоубийството след това.

 

Редактор: Ина Григорова