Те изчисляват, че само на ден от престоя на един камион на границата загубите са за около 250 евро

 

Българските превозвачи ще търсят обезщетения за милионите загуби, натрупани от началото на гръцката стачка. 

Още по темата

 

Над 80 транспортни фирми вече завеждат колективен иск срещу Гърция за обезщетение. Превозвачите изчисляват, че само на ден от престоя на един камион на границата загубите са за около 250 евро. 

 

Светослав Бакалов е поредният, който се отправя с тир към Гърция. Превозва три тона месо. Заради дългия престой вчера на границата са били изхвърлени 50 тона месо, което е трябвало да бъде внесено от Италия в България.

 

Цветан Тороманов е собственик на голяма транспортна фирма. Изчислява, че за последните три седмици неговите загуби са за над 200 000 евро. 

 

Повечето транспортни фирми са застраховали стоките си, но се оказва, че това не решава проблема със загубите им. Поради тази причина десетки превозвачи вече завеждат дело срещу Гърция. Колективният иск ще бъде внесен не само в гръцкия съд, но и в Административния в България. Делото ще бъде заведено още до края на тази седмица. 

 

Междувременно пореден камион се отправя към Гърция, за да се включи в контрапротеста. Само една от фирмите в Пловдив изпраща над 100 тира, които още тази нощ ще блокират всички гранични пунктове с Гърция.

 

Репортер: Благой Бекриев