Това обаче не доказвало дали той причинява микроцефалия при бебетата

Вирусът Зика може да преминава през майчината плацента. Това сочи ново откритие, окачествено като поредно свидетелство за предполагаемата връзка между Зика и риска от микроцефалия при бебета, предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет".

 

В началото на месеца беше съобщено, че активен вирус Зика е открит в проби от слюнка и урина. Изследователите проучват и възможното му предаване по полов път. Бразилски специалисти съобщават, че са открили вируса Зика в проби от амниотична течност, взети от две бременни жени, чиито зародиши са диагностицирани с микроцефалия. Откритието показва, че вирусът е в състояние да преминава през бариерата, която представлява плацентата, но не доказва, че той причинява вродения дефект.  

Още по темата

 

Специалистите отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се проучи предполагаемата връзка. 

 

"Настоящото проучване не може да определи дали вирусът Зика, идентифициран в тези два случая, е причината за микроцефалия при бебетата. Докато не проучим по-добре биологичните механизми, не можем да бъдем сигурни, че вирусът причинява вродения дефект", казва ръководителката на изследователския екип Ана де Филипис от института "Освалдо Крус" в Рио де Жанейро. 

 

Много учени вярват, че пренасяният от комари вирус Зика е рисков фактор за микроцефалия при новородени и за сериозно неврологично увреждане при възрастни, известно като синдром на Гилен-Баре. 

 

В началото на месеца СЗО обяви Зика за глобална опасност за общественото здраве, въпреки липсата на окончателни доказателства, че вирусът причинява вродените дефекти при бебетата.