Московски заяви, че лично е разговарял с тях и ги е помолил границата да бъде освободена

 

Контраблокадата на границата с Гърция падна. От днес следобед коли и камиони могат да преминават свободно през граничните пунктове. Новината за вдигане на контраблокадта дойде от Бургас. Съобщи я транспортният министър Ивайло Московски.

 

"Разговарях с българските превозвачи и ги призовах да вдигнат контраблокадата. Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем хора и да не допускаме да има припаднали. Това трябва да приключи", заяви Москов.

 

Минути след призива на министъра българските превозвачи вдигнаха контраблокадата. От гръцка страна също беше отворено и камионите потеглиха. Вдигането на българската блокада обаче не означава край с гръцката.

 

"Оттук нататък обаче, ако се затвори пак границата от Гърция неконтролируемо, честно казвам, не знам кой би могъл да носи отговорност за каквото и да е. Категорично нещата ще излязат от контрол и от българска страна", коментира още транспортният министър.

 

Щетите от пълната блокада за страната ни са за милиони. Държавата обяви, че ще съдейства на всеки, които иска да съди гръцката държава в гръцки съд.  Междувременно наш адвокат вече потърси правата си в съда в Серес.

 

След като опашката се източи по всяка вероятност гръцките фермери отново ще блокират пункта и ще въведат пропускателен режим. 

 

 

Нормализира се обстановката и на другите контролно-пропускателни пунктове. Един от тях е "Капитан Петко войвода” край Свиленград.

 

След пет дни тотална блокада в 15.00 часа днес тя беше свалена, а движението – възстановено. За това време обаче успя да се натрупа опашка от товарни автомобили над 12 км от двете страни на границата, което е безпрецедентно на този граничен пункт, тъй като там трафикът не е чак толкова голям. За това време обаче на българската контраблокада жертви станаха предимно българските шофьори. Затова след свалянето й те се зарадваха, макар че не знаят дали гърците няма да им наложат отново блокада.

 

Пет дни на километър - два от заветната цел ядоса много шофьори. Но след падането на блокадата ядът отстъпи на радостта - от това, че най-после потеглят. Българската контраблокада барикадира основно българи в гръцко, където колоната стигна над 8 километра. Гърците в плен на блокадата се оказа, че не упрекват българите, а своите.

 

След вдигането на блокадата колоната започна бързо да се стопява. Тъй като границата е вътрешна за Европейския съюз, преминаването е бързо и надеждите са, че още утре няма да има чакащи камиони. Ще останат само боклуците край пътя.

 

Иначе блокадата беше свалена и на малките гранични пунктове „Ивайловград”, „Златоград” и „Маказа”.

 

Репортери: Екатерина Николова, Димитър Иванов