Колко сериозно е напрежението между България и Турция?

 

Продължават спекулациите около все по-сложните отношения между България и Турция. След като вчера страната ни обяви турски аташе у нас за персона нон грата, днес упорит слух „отзова” българския генерален консул в Истанбул. 

 

В съответствие с дипломатическата практика тази тема няма да бъде коментирана нито сега, нито в бъдеще. С тези думи българското външно министерство отказа да потвърди информацията, че гони от страната ни турския аташе по социалните въпроси в Бургас Угур Емироглу. Но макар да звучи като празни приказки, за специалистите дипломатическият код има своя превод.

 

„Това означава най-малко едно напрежение в двустранните отношения между България и Турция”, заяви о. р. ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. 

 

Според бившия шеф на разузнаването българските служби са събрали достатъчно информация, че турският дипломат у нас е превишил правата си. А и повече.

 

„Считам, че българската държава има достатъчно основания да поиска от турската страна и отзоваването на по-високи дипломати, в това число и на посланик Гьокче”, заяви ген. Киров. 

 

Защото според него „активността на турската дипломация и на турските специални служби на наша територия е твърде голяма, за да бъде пренебрегвана”. Трябвало обаче да сме готови и за насрещен дипломатически удар.

 

Не изключвам от турска страна също да бъде предприета подобна стъпка за обявяване на български дипломати за персона нон грата”, заяви ген. Киров. 

 

Слуховете за такава стъпка не закъсняха. Както при всички досегашни случаи, така и сега, те се появиха в медии. 

 

„Спрямо Ангел Ангелов има, той е генералният ни консул в Истанбул”, заяви Илхан Андай, главен редактор на сайта „24 Родопи”.

 

От българското външно министерство категорично отрекоха. Продължи и мълчанието за турския аташе Угур Емироглу, който според слуховете се месил както в религиозни, така и в политически дела у нас. А докато всички се чудеха гони ли го България наистина от Бургас, неговият началник беше на тържество в София. 

 

Турският консул в Бургас Ниязи Еврен Акйол отпразнува Деня на майчиния език в компанията на цялото турско посолство начело с посланик Сюлейман Гьокче. На първия ред до него седеше бившият председател на ДПС и бъдещ на партия ДОСТ Лютви Местан.

 

Събитието не беше официално обявено. Според присъствали за политика там не се е говорило. Програмата била изцяло културна. Гости от други политически сили, в това число ДПС, не били поканени.