Комисията образува производство за господстващо положение на пазара срещу „Нефтохим”

 

Картел на пазара на горива. 7-те най-големи вериги бензиностанции договарят помежду си цените. Комисията за защита на конкуренцията обяви, че е събрала доказателства за това. Oкончателно ли е решението и ще паднат ли сега цените, на които зареждаме?


До окончателното становище дали има картел на пазара на горива, има време, защото 7-те фирми могат да обжалват и пред регулатора, и пред съда. Според Комисията обаче, има убедителни данни, че „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД са се договаряли на какви цени да продават бензина и дизела.

 

И още: че рафинерията „Лукойл Нефтохим” - Бургас има господстващо положение на пазара. Въпреки това, за промяна на цените на горивата за хората не може да се говори, защото до официалното санкциониране бензиностанциите продължават да работят постарому.

 

Още по темата

Седем месеца и половина анализ на пазара на горива Комисията за защита на конкуренцията събра в 150 страници. С основните изводи: проблем има. И той започва през 2013-та.

 

„Оттогава има разтваряне на ножицата на цените на едро и цените на дребно. Има задържане на едно и също равнище на цените на дребно. Какво се случва на едро, не се отразява на търговията на дребно”, коментира говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.

 

Същата липса на икономическа логика - и през 2015-та. Затова Комисията се съмнява в картел. Преди месец обаче председателят на Българската петролна и газова асоциация отрече пред Нова, че договорки има. И спомена същите бензиностанции, които сега Комисията назовава с име.

 

„Категорично заявявам, че договорка няма и няма как да има заради пазара в България - не особено платежоспособен пазар, да влезеш в някакви договорки. Категорично заявявам - такъв сговор, такъв картел няма”, заяви преди месец Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

 

На връщане от Израел, премиерът вече имаше български въпроси за обсъждане. И обясни: фирмите ще бъдат обстойно проверявани, но трябва да се внимава с говоренето:

 

"Човек трябва да си пести думите, защото имат мощни адвокати", коментира премиерът Бойко Борисов.

 

А за Комисията за защита на конкуренцията - поздрави за решението. То било в унисон със съмнението на кабинета от миналата година.

 

"Може би вятърът на промяната, който усетиха в правителството, е повлиял и на тях", добави Борисов.

 

Има и други проблеми на пазара в последните три години, записал е регулаторът. И още едно производство - злоупотреба с господстващо положение срещу „Лукойл Нефтохим”.


Аргументите: „Лукойл Нефтохим” продава на външните си клиенти по-скъпо, отколкото на нашия пазар. Ясен симптом за изкривяване на равновесната пазарна цена, чрез което „Лукойл” да извлече икономически ползи”.

 

Административно-правни бариери пречат на доставчиците на горива на националния пазар. Те са свързани с функционирането на данъчни складове в страната, допълват от антимонополната комисия.


Преди месец позицията на рафинерията беше, че спазва всички закони и няма как да бъде обвинена в монопол.


„В радиус от 400 км. има 40 рафинерии. Нямаме избор, освен да сме конкурентоспособни”, заяви преди месец Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

 

Основен проблем в сектора е, че голяма част от доставчиците не притежават собствени данъчни складове, понеже не отговорят на законовите изисквания за изграждане и регистриране на такива, както и поради недостатъчен финансов ресурс. Условията за отварянето на склад включват уставен капитал от 500 000 лева и гаранции до 30 милиона лева за дължим акциз.


„Не е възможно да натовариш горива от Констанца и просто да ги докараш в София. Трябва да минеш през бълагрски данъчен склад”, категоричен е Валентин Златев.


А разрешение, според Комисията не се дава достатъчно лесно. По данни на Агенция "Митници" у нас има 142 данъчни склада. Преди месец депутати от Реформаторския блок поискаха да разберат в кой от тях колко горива се съхраняват, но информацията им беше отказана от финансовия министър заради търговска тайна.


Днес големите вериги бензиностанции се въздържаха от коментар на съмненията за договорки.

 

“Докато не се запознаем с официалните документи, няма да коментирам” - беше реакцията и от пресцентъра на „ЛУКОЙЛ-Нефтохим” - Бургас. Ако съмненията на антимонополната комисия станат окончателни, бензиностанциите могат да бъдат глобени с до 10 на сто от годишния им оборот. Последната дума на регулатора ще дойде след разговори с веригите, с Брюксел и евентуално след съдебно обжалване. Не е ясно колко време означава това.