Подсъдими са Ахмед Муса и още 13 негови сподвижници

 

При засилено полицейско присъствие и при драконовски мерки за сигруност в съда в Пазарджик започна първото у нас дело за проповядане идеите на ИДИЛ у нас. Подсъдими са Ахмед Муса и още 13 негови сподвижници, обвинени за насаждане на религиозна омраза и призоваване към джихад. Групата, която преди година бе зрилищно арестувана от ДАНС, е действала в Пловдив, Пазарджик и Асеновград.

Още по темата

Трима от подсъдимите са проговорили в ареста. Свидетелствали са срещу останалите в групата като подробно са разкрили как в джамиите и чрез интернет те са пропагандирали идеите на ИДИЛ. Думите им са потвърдени и от шестима анонимни свидетели, агенти на ДАНС.


„Сегашното дело и дейността на тези обвиняеми е продължение на дейността на предишните обвиняеми. Всъщност тук вече имаме резултат от пропагандната дейност на тези от първото дело”, обяснява Недялка Попова, прокурор в Окръжна прокуратура – Пазарджик.


За организатор на групата обвинението сочи Ахмед Муса, който няколко пъти се е срещал в Германия и Австрия с лидери на ИДИЛ и там е заявил членството си в опасната групировка.


„Той е черната овца. Той е невинен и много лъжи има в акта, в който сега го обвиняват. За една книга е обвинението и за пръст - че е вдигнал пръст. Това е единобожие. Трябва да го разберат, това е единобожие. Аллах е един! Ахмед е бил в Австрия преди години да работи. Беше общ работник. Веднъж в Германия е работил, пак общ работник беше”, казва Светла Димитрова, съпругата на Ахмед Муса.


Единствената жена, подсъдима в процеса е Александрина Аврамова. Превела забранената книга „Вероотспъничество“.

 

„Аз смятам, че дори може да бъде оправдана моята клиентка”, заяви адвокат Александър Попчев.

 

И днес пред Съдебната палата десетки дойдоха, за да подкрепят подсъдимите.


Репортер: Благой Бекриев