Трима от четиримата задържани за побоя на младеж на Околовръстното са криминално проявени

 

Средна телесна повреда по хулигански подбуди - за това ще отговарят задържаните за побоя на младеж след скандал заради клаксон на Околовръстното шосе в София. Утре следобед съдът ще решава дали да ги освободи под домашен арест до началото на делото. 

 

Нападателите са били охрана на Иво Борисов-Ториното - близък до Златомир Иванов-Баретата, но не са били наети на трудов договор. От полицията проверяват връзките на четиримата биячи със знакови фигури от подземния свят. 

 

Един от нападателите, който се вижда ясно на клипа, е от Червен бряг. Той се казва Христо Христов и е на 22 години. През 2011 година е бил награждаван за най-добър спортист от спортното училище в Плевен. Бил е и републикански шампион по бокс. 

 

Другите трима нападатели са Мартин Марков – на 41 години, Александър Гечев – на 39 години, и Георги Близнаков - на 46 години. Преди години Близнаков се е занимавал с кикбокс и е участвал в състезания. 

 

Трима от биячите са криминално проявени. За престъпленията, в които са обвинени, ги грози до 10 г. затвор. Утре съдът ще реши дали четиримата задържани да останат в ареста. 

 

Ако делото стигне до съда и той постанови осъдителни присъди, те могат да получат до 2 г. затвор или пробация за хулиганство и до 5 г. затвор за нанасяне на средна телесна повреда.

 

Побоят провокира главният прокурор Сотир Цацаров да поиска спешни мерки от Вътрешното министерство. Той свика среща с главния секретар на МВР и директора на ГД „Охранителна полиция“ за вземане на незабавни мерки за осъществяване на засилен контрол за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност.