Георги Близнаков е издирван за военни престъпления

 

Още по темата


Бияч от Околовръстното в София е издирван и в Украйна. Страната ще иска екстрадицията му по обвинение, че участвал в проруски батальон. Междувременно и близките на задържаните за побоя проговориха.

 

Търсеният от Украйна е Георги Близнаков - 46-годишният мъж, който беше задържан заедно с още трима миналата седмица. Информацията, потвърдена пред Българското национално радио от съветника на украинския вътрешен министър, е, че съвсем скоро до България ще стигне молбата за екстрадиране на Близнаков в Украйна, където той ще бъде изправен пред съда.

 

Ако обвиненията на украинските власти се окажат истина, побоят на Околовръстното ще е най-малкият проблем на Георги Близнаков. Украйна го подозира в мъчения и убийства на свои граждани, докато Близнаков се биел на страната на Русия. Това твърди съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко пред БНР. И сега Украйна го иска.

 

„Като народен депутат на Украйна се обърнах към Външното министерство и службата за сигурност на Украйна с искане да се оформи документ за международно издирване и предаване на въпросното лице като човек, който незаконно е преминавал границата, участвал е в незаконни въоръжени формирования и е воювал срещу Украйна. Ако се докаже, че непосредствено е участвал в убийства и мъчения на наши граждани, то той може да бъде осъден на дълъг срок лишаване от свобода”, заяви за Нова Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна.

 

И без тези подозрения, колегите на Близнаков вече се отрекоха от него. Агресията заради един клаксон им е достатъчна.

 

„Опитва да играе някакъв бокс, но нивото е толкова слабо… Аз призовавам и други да се разграничат от подобни индивиди и да не ги допускат в залите”, каза Камен Георгиев, световен шампион по бойни изкуства.

 

От Боен клуб „България” обаче решиха да направят обратното - да допуснат подобни хора в залите си. За да ги превъзпитат.

 

„Всички, които се мислят за биячи, да заповядат тук. Ще видят за какво става въпрос”, заяви треньорът и световен шампион по бойни изкуства Павел Маринов.

 

Според бабата на Христо Христов - човекът с палката от клипа, внукът ѝ няма нужда от превъзпитание. „Какво да му давам съвети, той е по-умен от мен”, каза тя.

 

Жената вярва, че внукът ѝ е бил провокиран да удря с палката, а пребитите на пътя са си го заслужили: „Той най-мрази някой да го псува на майка”.

 

И настоява, че всеки допуска грешки. Подобни са разсъжденията и на съпругата на третия задържан - Алекасандър Гечев – Людмила: „Аз не мисля, че той е най-големият грешник. Знам, че е най-добрият човек на света”.

 

И все пак поне съпругата на Гечев смята, че дължи нещо на пребитите: „Искам искрено да се извиня на тези хора”.