Специалистите влязоха в класните стаи на 26-то училище

 

 

Психолози влязоха в класните стаи на 26-то училище. Те ще работят с децата, след като преди дни 16-годишен тийнейджър простреля техен 14-годишен съученик. Съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение на непълнолетния Ивайло. 

 

За две столични училища денят започна различно. 

 

„Ясно е, че няма как денят да започне сякаш нищо не се е случило, напротив случи се и ние сме силно притеснени”, заяви Елка Велкова, директор на 26-то СОУ „Йордан Йовков".  

Още по темата

 

„Нямам обяснение, не мога да си представя, че точно Ивайло може да направи такова нещо”, заяви Радостина Мекова, директор на ПГ по Телекомуникации – София. 

 

Три дни след стрелбата учителите и съучениците на простреляния Даниел още търсят обяснение. Травмата обаче е за всички. Затова психолози започнаха работа с най-близките съученици на 14-годишното момче. 

 

„Те демонстрират мъжко поведение, но всяка травма трябва да бъде изчистена”, заяви педагогическият съветник на 26 СОУ Генади Метвеев. 

 

Спорът между момчетата бил заради момиче, в което и двамата били влюбени. Това потвърждава един от близките приятели на задържания Ивайло. 

 

„Ивайло след училище е ходил да я вижда и Дани всеки път, като го е виждал, е започвал да го удря, да го бута. Той никога не е хващал в ръката си палка, бокс. Въобще не съм си представял, че може да хване оръжие”, заявява съученик на Ивайло.  

 

Отличник, пример и авторитет за другите - такъв е Ивайло до преди няколко дни за хората, които го познават. Заради многото шестици го чакала стипендия. 

 

В петък останал само за първите два часа, но никой не предположил какво е намислил. 

 

От просветното министерство готвят конкретни мерки след инцидента, сред които и затягане на охраната в училищата. 

 

Простреляният Даниел остава в реанимация, без опасност за живота.