Влагата руши части от монумента

 

Паметникът на връх Шипка е отворен на 3 март 1934 г. след 8-годишно строителство в екстремни условия. Оттогава до днес масивният монумент - символ на свободата на България, има един истински враг – влагата. Летните дъждове и ледът през зимата бавно рушат камъните, с които е облицован паметникът. Камъкът дуломит, добит от кариерите в района на Казанлък, има слабо място – пропуска вода.


Според един от хората, които се грижат за паметника от вече 14 години - алпинистът Иван Ангелов, някои от рушащите се части са опасни за туристите.


Директорът на комплекса д-р Чавдар Ангелов обаче отхвърля изцяло тази възможност.
Влагата е сочена за основен виновник и за проблемите с 8-метровата скулптура на лъв над входа на монумента. Лъвът е сглобен от 28 детайла.


За тези проблеми директорът е сигнализирал Министерството на културата още миналата есен. До няколко седмици се очаква комисия, която да опише състоянието на паметника и да предпише ремонти и реставрационни работи.


Последният мащабен ремонт на сградата е правен през 1981 - 1982 г. Поводът тогава - 1300 години България - повод за национална гордост, като 3-ти март - Денят на свободата, която не сме чакали даром. Свободата, за която сме воювали рамо до рамо с руските войски.