Всички изкачиха близо 900-те стъпала до паметника

 

Хиляди българи изкачиха връх Шипка, за да отпразнуват там деня на Освобождението. От най-малките до възрастните - всички изкачиха близо 900-те стъпала до паметника, за да отдадат почит на героите, прославили върха.

 

Венцислав и Пламен се срещат преди две седмици и решават да предприемат заедно на велоприключението „Шипка”. Тръгнали от Шумен. Тръгнали на първи март и изминали повече от 200 километра, а това, което ги посрещна на Шипка можеше да зареди с енергия цял град.

 

За разлика от хората с велосипеди, вицепрезидентът Маргарита Попова трудно стигна до Шипка, заради огромните задръствания около паметника. "Нека от тук, от този връх, днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на просветени и на патриоти", заяви тя след като успя да се качи до върха.

 

Имаше хора, които така и не успяха да стигнат за празненствата. А тези, които се качиха, след това не можаха да си тръгнат повече от два часа. В задръстването родолюбиви българи успяха и да тропнат хоро между колите. 

  

 

Още по темата гледайте във видеото!