Това става само ден преди сградата да бъде обявена за паметник на културата

 

Събориха емблематична сграда в центъра на Пловдив. В почивния ден багери разрушиха най-големият тютюнев склад - “Ориента“. Унищожаването на сградата става само ден преди тя да бъде обявена за паметник на културата.


Някогашният тютюнев склад е реституиран преди 7 години и сградата е частна собственост. Архитектурната забележитгелност не е вписана за паметник на културата заради техническа грешка от местната заадминистрация. Точно утре тази грешка е трябвало да бъде отстранена.


„Той е в списъка на най-ценните тютюневи складове, които  са обявени за паметници на културата. Точно там на пъвия етаж, точно там където в момента кранът се опитва да свали тази много дебела масивна стена, точно там са стенописите на големия български живописец Вълчан Петров”, разказва културологът Пенка Калинкова.


Според гражданите, дошли да бранят сградата, бутането е незаконно. Затова сигнализираха и полицията.


„Един от най-красивите складове и не мога да повярвам, че това нещо се случва в момента. Нито има информационна табела. Не е ясно изобщо кой е този човек, който върши това нещо в неделя, по празниците”, казва Пенка Попова.


„Подадах сигнал на 112 и оттам ми препредахода думите от Второ районно, че са правили вече проверка и че всичко е законно”, казва Петя Плачкова.


Бригадата, която унищожава сградата работи срещу всякакви правила за безопасност. Служителите са без каски на главите. Фирмата, разрушаваща зданието, отказа да покажат разрешението за събаряне. Било в собственика на сградата.


„Аз имам договор с тях. Имат си разрешение за събаряне. Какво повече?”, обясни Николай Николов, собственик на строителната фирма.


От общината съобщиха за Новините на Нова, че те са издали разрешителното за събране и че всичко, което в момента се извършва е законно.


Репортер: Благой Бекриев