Разрушаването на сградата започна в неделя

 

Министерство на културата разпореди спиране на събаянето на тютюневия склад в Пловдив. От ведомството ще сезират за случая и прокуратурата. Разпоредена е и проверка по случая със събарянето на сградата на ул. „Одрин” №8.

 

Сградата е деклариран паметник на културата от 1977 година. Тя се намира на територията на групов паметник - Историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив”, обявена с протокол на Националния съвет за опазване на паметниците на културата.

 

Инспекторатът на Министерството на културата разпореди спиране на събарянето на сградата на ул. „Одрин” 8 в гр. Пловдив.

 

 

Спрели сме събарянето на бившия тютюневия склад. Няма да допуснем да продължи работата по разрушаването. В момента върви проверката по документи”, съобщи заместник-кметът на Пловдив по строителството Димитър Кацарски. 

Още по темата

 

Събарането на сградата започна в неделя, а в понеделник десетки пловдивчани се събраха пред нея с намерението да се опитат да спрат багерите с телата си, ако те отново тръгнат към бившия тютюневия склад. Протестиращите граждани натрупаха грамада от съборените тухли пред общината в знак на протест срещу събарянето на емблематичната сграда. Известният художник Вълчан Петров, чийто стенописи в сградата са  обявени от БАН за изключителна ценност също не скри възмущението си от руините.

 

"Почивните дни се буташе, до снощи до към 6-7 часа и спряха бутането и до 2 часа се пренасяше техника. Разглобяваха се кранове и се изнасяха тихомълком", разказа Добра Бодурова.

 

Големият художник Вълчан Петров, чийто стенописи са изографисани на първия етаж на сградата и са обявени от БАН за изключителна ценност, се просълзи когато видя творбите си, превърнати в руини.
 

"Това е  загуба... загуба. Как да не ме боли", попита художникът Вълчан Петров.

 

"Бутането по същество е законно. Преди един месец община Пловдив е била информирана, че сградата ще се премахва, защото има всички законни основания", обяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

 

 

Главният архитект на Пловдив Румен Русев обясни, че през 2009 г. е издал разрешение за събарянето на тютюневия склад.  "Получих удостоверение от Министерството на културата, че сградата не е паметник", поясни той, цитиран от "24 часа".  През 2014 г.  Русев е презаверил разрешението за бутането на имота и за това на негово място да бъде построена нова сграда.

 

Сградата е частна собственост. Заради допусната техническа грешка сградата не е вписана като паметник на културата, а за ценност е била посочена съседна. Тази грешка е трябвало да бъде поправена именно днес от Министерството на културата. 

 

Окръжната прокуратура в Пловдив вече се самосезирала по случая и е възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. В рамките на проверката ще се изясняват, както статута на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Проверката ще трябва да бъде извършена от "Икономическа полиция", а срокът е 30 дни. 

 

Репортер: Благой Бекриев