Още за нарушенията им - от отчета на КНСБ

 

Работодатели дължат десетки милиони за заплати. Тревожните данни са на КНСБ. И още - шефовете масово злоупотребяват с работното време и не осигуряват безопасни условия на труд. Кой държи рекорда по нарушения?


Работим в рискови условия – това е един от основните изводи на КНСБ. В повече от половината или в над 110 000 от случаите не са осигурени безопасни условия на труд. В над 20 000 случая шефовете не са осигурили на служителите си полагаемите им се почивки, отпуск и нормално работно време. Това са случва най-често в сферите търговия на дребно, ресторантьорство и здравеопазване.

 

Близо 20 милиона лева пък е сумата, която фирмите дължат на работниците си. Само за миналата година над 111 895 са нарушенията, свързани с безопасните условия на труд. Това са и най-честите или 53% от всички нарушения. Големи остават и дълговете на фирмите към служителите. Все още 19 милиона лева са неизплатените заплати от страна на 352 фирми. Какво трябва да се промени, за да се обърне статистиката, разказват Марина Цекова и Биляна Борисова.

 

Още по темата

Преди година кризата с боклука промени облика на Видин. А всеки в града разбра, че служителите в чистотата от месеци са без заплати. Година по-късно от заплатите няма и следа. А хората са намерили нова работа. Но си искат парите. Валентин и сестра му имат да взимат общо 7000 лева. Боряна няма да забрави как месеци наред живяла на филия стар хляб и чиния с постно зеле.


„Работихме, но без да получаваме нищо”, разказва Боряна Георгиева.


А Валентин Георгиев допълва, че са теглили кредити, за да се издържат.



Всички работници са завели дела срещу фирмата за неизплатените си заплати и ги спечелили. Но все още чакат парите си. Интересите им в София защитава колегата им Павел.


Те не са изключение. Близо 12 000 души все още чакат заплатите си. За да намалеят случаите като този във Видин, синдикатите предлагат:


„Законът трябва да бъдат променен и то доста сериозно”, на мнение е президентът на КНСБ Пламен Димитров.


На първо място искат повече защита на служителите на работните им места. Причината – хората, които защитават правата си, често са и първите уволнени. Такъв бил случаят на Цветелина Памбукчиян. Отказвала да си мълчи за нередностите във фирмата й.


„Беше ми упражняван психологически тормоз да подам молба за напускане по взаимно съгласие. След като отказах, бях отстранена”, разказва инж. Цветелина Памбукчиян.


Завела три дела срещу работодателя си и засега има две победи. И все пак – данните на КНСБ сочат, че все по-малко хора съдят шефовете си.


„Година и нещо продължи първото дело, за което ми беше изплатено едва обезщетение за 6 месеца. Затова много хора не си търсят правата в съда, а да бягат извън България”, добавя инж. Цветелина Памбукчиян.


Припомняме, че преди две седмици КНСБ обявиха, че служителите във всяка пета фирма са без ръст на заплатите през миналата година. От синдиката предлагат нови мерки, за да се повишат доходите. 

 

Репортери: Марина Цекова, Биляна Борисова