Законопроектът бе приет със 121 гласа „за”, 27 „против“ и 21 „въздържали се“

 

Депутатите одобриха на първо четене законопроекта за Изборен кодекс, в който се предлага задължително гласуване. Той бе внесен от Валери Симеонов от Патриотичния фронт (ПФ).

 

Проектът бе приет със 121 гласа „за”, 27 „против“ и 21 „въздържали се“.

 

Депутатите приеха още цели 11 проекта за промени в Изборния кодекс. Как ще гласуваме? Макар да се скараха най-люто за задължителното гласуване, депутатите в крайна сметка го одобриха. За да го вземат на въоръжение срещу контролирания, платения и етническия вот.


„Задължителното гласуване елиминира възможността малка, силно мотивирана, маргинална група да предопредели резултатите от изборите”, каза Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт.


„Някак си в цялото море от гласоподаватели корпоративният вот и купеният вот стават нищожни”, казва Николай Александров от „Атака”.


Аргументите не убедиха противниците на идеята.


„Към Гърция ли вървим колеги, където има почти разпад на държавността? Търсим някаква гръцка Сириза? Или вървим към КНДР, където се гласува 99,7 процента?”, попита Хамид Хамид от ДПС.


„Задължителното гласуване е глупост! Хората не са овце, за да ги карате с гегата да гласуват”, обяви независимият депутат Георги Кадиев.


Глупост или не, предложението беше одобрено. А дали ще бъде приложено още наесен ще стане ясно след окончателното приемане на изборния кодекс. По същия начин стоят нещата и с останалите приети предложения. Например за активна регистрация, която да заличи фантомите от изборните списъци.


„От името на тези мъртви души се гласува в края на изборния ден”, каза Димитър Делчев от Реформаторския блок.


Или да се премахнат номерцата пред партиите в бюлетината.


„За да може избирателният процес да не произвежда грешки като 15/15, да няма нужда да се гласува с конци, клечки и подобни”, заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок.


Забраната за агитация на майчин език остана, макар вечната тема отново да скара депутатите.


„Това ограничение е противоестествено и рано или късно ще отпадне”, обясни независимият депутат Лютви Местан.


„Всеки сепаратизъм започва с искане на някакъв друг език, това и вие правите”, заяви Магдалена Ташева от „Атака”.


Депутатите съкратиха изборната кампания и решиха да създадат изцяло нов изборен район в чужбина.

 

Припомнете си мотивите на Патриотите защо трябва да се гласува задължително: