Това се случи със 124 гласа „за”, 0 „против” и 4 „въздържал се”

 

Секретният доклад за КТБ ще бъде публично огласен. Решението на първо четене взеха депутатите със 124 гласа „за” и 4 „въздържал се”.

 

Още по темата

Предложението на Делян Пеевски и група народни представители беше прието в отсъствието на Пеевски, но пък с нито един глас „против”. Според неговите инициатори от ДПС то се налага заради повишения интерес към темата „КТБ” в обществото. А според неговите критици поправката означава хвърляне на прах в очите на хората, тъй като въпросният доклад не съдържа нищо съществено.

 

Докладът ще бъде публикуван в интернет страницата на синдиците на КТБ, но едва след гласуването на поправката на второ четене.

 

„Учудвам се, че от групата на ДПС не всички вносители са в залата, защото по толкова важен законопроект би трябвало да са тук – да го защитят, но това не е най-важният въпрос, разбира се”, заяви от парламентарната трибуна Мартин Димитров от РБ.

 

 

„Никаква прозрачност и публичност по този въпрос не е излишна”, каза Йордан Цонев от ДПС.

 

„Законът няма обратно действие, тоест, той не може да действа със задна сила и със задна дата”, заяви Димитър Байрактаров от ПФ.

 

Мартин Димитров добави: „Днес не сте напълно екзактен както вчера. А и в тази връзка искам да ви кажа, че по този договор нашето впечатление е, че тъй като процедурите не са приключили напълно, няма да има обратно действие”.

 

Георги Кадиев пък каза: „Няма абсолютно нищо конфиденциално. Дори и да бъдат разкрити днес, нищо няма да се случи. От досегашната работа на „Аликс прартнърс” няма нито един лев събран, а ние всички очаквахме от тях няколко неща да ни кажат – колко лева са събрали, кои са политиците, които са зад лошите кредити на банката, къде са отишли парите, къде са офшорните сметки, колко пари има в тях – нищо от това няма. И когато няма нищо от това, значи някой някъде по трасето е сбъркал”.

 

Вносителите увериха, че разсекретяването на тайния досега доклад, няма да доведе до никакви финансови санкции за страната ни.

 

Докладът за фалита на КТБ да стане публичен - това гласуваха депутатите от правната комисия в парламента в първия ден на март. За да се случи това на практика, текстовете трябваше да минат и през пленарната зала.

 

В средата на февруари министърът на финансите Владислав Горанов поиска докладът за КТБ да бъде разсекретен.

 

От международната компания се съгласиха становището им да бъде показано само пред депутатите, затова седмица по-късно - на 23 февруари - Горанов изпрати доклада в Народното събрание.

 

Международната компания беше наета през юни 2015 г. и ангажирана от синдиците на „Корпоративна търговска банка" АД, за да проведе разследване. Компанията трябваше да проследи активите на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики, както и да препоръча действия за възстановяването им.

 

 

Синдиците на КТБ публикуваха списъците на партии, политици и магистрати, които са имали отношения с фалиралата банка.