Със същите обвинения на съд е и бившият редактор на англоезичната версия на вестника

Бившият главен редактор на в. „Заман“ в Турция Екрем Думанлъ да бъде арестуван и разследван за тиражирани обиди и клевети по адрес на президента Реджеп Тайип Ердоган, и

Още по темата

да бъде лишен от свобода за срок 9 години и 4 месеца. Това е поискала прокуратурата в Истанбул, предаде БГНЕС.


Със същите обвинения на съд е и бившият главен редактор на англоезичното издание на вестника "Today's Zaman" Бюлент Кенеш, който днес се яви на изслушването, но Думанлъ отсъстваше от заседанието по делото. Адвокатът на Кенеш поиска оправдателна присъда, а самият журналист подчерта, че обвинителният акт е пълен с фактически грешки и също настоя да бъде оправдан.

 

Атакуваният текст е от 10 януари миналата година, публикуван е в двете издания на всекидневника, като авторът му се позовава на разпространено в Twitter съобщение на Фуат Авни. Последният е известен в страната като интернет –феномен с над 2 милиона последователи заради разкритията на секретни правителствени документи и предстоящи тайни операции, в това число и доказателства за грандиозния корупционен скандал от 17 декември 2014 г., манипулации на изборите и така нататък. 


Кенеш бе категоричен, че публикациите отговарят напълно на журналистическите стандарти, освен това редица други медии са тиражирали новината, в което не следва да се търси вина. На базата на обвинителния акт, изготвен от бюрото за медийни престъпления при прокуратурата, съдът постанови Думанлъ да бъде задържан и да даде подробни показания.

 

Затвор от 2 години и 4 месеца до 9 години и 4 месеца грози двамата журналисти по настояване на прокуратурата. Преди седмица опозиционният в. „Заман“ бе завзет и поставен под контрола на турските власти, няколко дни синдиците не успяваха да намерят администратор на новия сайт, а още първият обновен брой излезе с материали в подкрепа и възхвала на президента Ердоган и правителствената политика. 

 

В началото на март турската полиция влезе в редакцията на опозиционния „Заман“, което предизвика редица протести.