Коментират евродепутатът Илияна Йотова и Валентин Радев, депутат от ГЕРБ

 

Задълбочава ли се кризата с бежанците в Европа? И ще попадне ли България на пътя на бягащите от войната? Това остават едни от основните въпроси след срещата на върха в Брюксел, въпреки че Европа и Турция стигнаха до споразумение за справяне с кризата. 

 

Дни след срещата обаче българският премиер Бойко Борисов написа писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което предупреждава, че страната ни е готова да блокира сделката между Европа и Турция, ако тя не обхване и границите ни.

 

„Очаквах такава реакция от премиера Борисов още в понеделник тази седмица, когато беше срещата на върха. Малко закъсняло е това писмо”, коментира в предаването „Събуди се” евродепутатът Илияна Йотова. „Недоумявам, защо трябва да се пише писмо на Туск, след като имаше среща на вътрешните министри, на която България вероятно е била представена и там тези претенции да бъдат категорично поставени. Определено е действие в правилната посока. Но по-добре късно отколкото никога”, заяви Илияна Йотова.  

Още по темата

 

Според депутата от ГЕРБ Валентин Радев писмото е навременно. 

 

„Събитията бяха на 7-ми, не можехме да знаем предварително какви ще са исканията на Турция. България е в правото си да иска при затваряне на Балканския път, да не се отвори друг път. Европа е отговорна, дори и с финансова помощ, да пазим границите ни”, заяви Валентин Радев. 

 

Според Илияна Йотова европейската политика напоследък е обърната изцяло към спасението на Шенген. 

 

„Всичко онова, което е извън Шенген, сякаш е оставено да се оправя само за себе си”, коментира Йотова. Според нея основният проблем е свързан с България и Хърватия. 

 

„Всички политики визират мерки, които пазят държавите от Шенген, шенгенските граници. Изобщо не се говори за външните граници, каквато е България”, заяви Йотова. 

 

Според Валенитин Радев България засега се справя много добре с бежанците. Но ключът за решението на проблема и това България да не попадне на пътя на бежанците в ръцете на Турция. 

 

Ще попадне ли България на пътя на бежанците – гледайте във видеото