По разпореждане на премиера депутатите още в сряда ще внесат предложения за промени в закона

 

Спешни промени в закона, с който се забранява къмпингуването на 100 метра от морето поиска премиерът. Бойко Борисов настоява депутатите от ГЕРБ да предложат нови промени в Закона за устройството на Черноморието. Именно те предизвикаха вълна от протести. 

 

"Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът "къмпингуване" трябва да бъде конкретизиран“, заяви Бойко Борисов.

 

Хората недоволстват от втората порция законови промени, които на практика забраняват къмпингуването. Според предложение на Министерството на туризма глоба от 200 лева ще грози всеки, който опъва палатка, каравана или кемпер - не само близо до морето, но и в планините и навсякъде извън категоризираните за това места. 

 

По-рано днес представител на партия "Зелените" се похвали, че след разговор с Борисов, Цецка Цачева и министъра на туризма Николина Ангелкова е получил обещание, че забраната за къмпингуване ще бъде отменена. 

 

Преди дни управляващите бяха убедени, че къмпингуването до 100 метра от морето трябва да бъде забранено. Промяната беше гласувана на второ четене от депутатите след горещи дебати. Това пък накара любителите на дивото къмпингуване да излязат с  палатки на улицата. 

 

Че дивото къмпингуване трябва да бъде забранено бяха убедени и от Реформаторския блок - част от вносителите на промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие. 

 

Срещу глобите, които предвижда законът, ако нощуваме на 100 от морето, се обяви и президентът Росен Плевнелиев и остави Конституционният съд да решава. 

 

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще проверява проектите, които са изпълнявани от организациите в коалицията "За да остане природа в България". Поводът са публикации на вестник "Труд" за това как природозащитници са получавали милиони от европейския държавен бюджет.