Боб с наденица и маргарин вместо мусака и масло, мажат им филиите с пастет

 

Холестеролни бомби цъкат в менютата на хлапетата в детските градини и децата, посещаващи училищните столове – главно първолаците. Това са показали масираните проверки на инспекторите от Столичната районна здравна инспекция. От началото на годината досега те са проверили 348 забавачки и ясли, 116 школски бюфета и 97 ученически столове, като една на всеки три проверки е била направена по сигнал на майки. При тях инспекторите са установили ред нарушения, като са наложили и 18 акта – по 9 в училища и детски градини, както и 6 предписания само за тази година. Глобите обаче са ниски – варират от 100 до 2000 лева, информира в. „Монитор”.


Нездравословните закуски се дават като следобедни в комбинация с айрян и мляко, които са с масленост не повече от 2 процента. Напитката се редува със сокове в кутийки, които не са натурални 100%, както изисква Наредбата за здравословното хранене на учениците и децата, в тях плодовото съдържание е не повече от 20 на сто.


Мекици, пържени кюфтета и наденици се предлагат и в училищните столове и градини, независимо че всякакви пържени ястия са строго забранени в рецептурниците както за училищно столово хранене, така и за децата от 3 до 7 години.


Инспекторите са установили още, че за хлапетата от забавачките, които са на територията на училищата, въобще няма меню за всеки ден, за да знаят родителите какво хапват малчуганите.
Личното ползване на фирмени вещи, което бе обложено с ДДС с цената на пълен хаос, може да бъде ударено с втори данък. Фирмите, които признаят подобно ползване, ще трябва да плащат на хазната и нарочен данък върху разходите по линия на Закона за корпоративното подоходно облагане. Целта на новия налог е да реши проблема с облагането на личното ползване в качеството му на непаричен доход за работниците. Според експерти обаче тази допълнителна тежест може да провали окончателно опита на хазната да си събере ДДС-то от личното ползване на фирмени стоки и услуги, информира в. „Сега”.


Целия преглед на печата гледайте във видеото.