Вижте разказите на Ана, Саша и Йордан пред камерата на Нова

 

Още по темата

Клипът с ученици, танцуващи кючек в класната стая, който ви показахме в понеделник, бил репетиция за ден на талантите. Това твърдят от СОУ „Васил Левски” във Вълчи дол, потвърждава го и проверка на Инспектората по образованието във Варна. Защо тогава видеото се появи под тази форма в интернет и кои са героите в него?


Танцуващите са Ана и Саша от девети клас и Йордан от 12-и. Учителката е класен ръководител на двете момичета. Кючекът се случил в голямото междучасие, докато репетирали за Деня на талантите.


„Слушахме няколко мелодии и честно казано, в кръга на шегата ми пуснаха и тази песничка и казаха: "Ето, госпожо, какво сме научили". И аз ги оставих да си играят, имаше достатъчно време до биенето на звънеца, с биенето на звънеца, вижда се на клипа, ставам и им казвам: „Прекратете!” Те излизат от стаята останалите. Не смятам, че сме нарушили някакъв правилник или нещо”, коментира Маргарита Димитрова, класен ръководител.


„В края на октомври възприеха това обръщение, мен не ме обижда и не виждам нищо лошо”, обясни Маргарита Димитрова.


„Като видях клипа, започнах да плача и родителите ми като видяха, започнаха да ме питат: „Защо го направи?” После ме успокоиха по някакъв начин. Казаха "стига", това не е нещо много лошо, все пак”, обяснява Ана.


„Няма нарушен учебен процес. Това, че в междучасието помежду си говорят на небългарски книжовен език, не е нарушение, защото в междучасията не може да им бъде забранено да общуват на майчин език. Това, че упражняват танц кючек, също не е нарушение, защото този танц е част от тяхната култура”, обяснява Венцеслава Генова от РИО-Варна.


„Всяка година танцуваме. За Деня на таланта подготвяме хип-хоп на песента на Риана”, казва Саша.


Когато замисълът е недобронамерен, тревогата е почти толкова голяма колкото от това да има клип, в който се вижда как ученици се бият. Тези ученици са в голямато междучасие, не се гонят, не се бият, не се обиждат, не пушат”, казва още Венцеслава Генова от РИО-Варна.


И децата, и учителите от училището във Вълчи дол уверяват всички, които са гледали тяхното клипче, че достатъчно уважават паметта на Левски, въпреки чалгата в междучасията, а това тук са портрети, рисувани от самите ученици по повод годишнината от обесването на Апостола. Отскоро училището има и паметник на своя патрон.


„Паметникът е изграден изцяло от дарителски акции на обществеността, на общината, на родители, фирми. Ученици, които желаеха, също се включиха в тази дарителска акция”, казва още Марияна Митева, директор на СОУ ”Васил Левски”.


Ана, Саша и Йордан продължават с репетициите за Деня на талантите през април и се надяват да се представят добре.


Репортер: Искра Урумова