Премиерът пристигна в Брюксел за среща с европейските лидери

„Турция е уверена в постигането на споразумение с ЕС по въпросите на миграцията”, заяви турският премиер Ахмет Давутоголу на пристигането си на срещата с европейските

Още по темата

лидери в Брюксел.

 

Той предупреди лидерите на ЕС, че предложението на Анкара за ограничаване на потока на бежанците е хуманитарен въпрос, който не подлежи на договаряне: "За Турция въпросът за бежанците не е въпрос на договаряне, а е въпрос на ценности, хуманитарни ценности, както и европейските ценности".


„ЕС и Турция имат една и съща цел – да помогнем на сирийските бежанци да имат ново бъдеще на нашия континент”, каза турският премиер преди началото на срещата си с Доналд Туск в Брюксел, предаде "Франс прес".

 

Тази сутрин председателите на Съвета на Европа и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер възнамеряват да представят позицията на ЕС пред премиера на Турция Ахмет Давутоглу.

 

"В хода на тези преговори ще стане ясно кое устройва страните и кое не. С една дума дискусията продължава”, обясни дипломатически източник, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

Дипломатът подчертава, че след срещата с Давутоглу може да се наложи ново заседание на лидерите на 28-те страни от ЕС, които не успяха да изработят общ документ в четвъртък.

 

„Но следващата след това заседание среща с Ахмет Давутоглу трябва да се състои вече за подписване на договореностите”, добавя източникът.

 

Лидерите от Eвросъюза вече договориха обща позиция за Tурция в опит да постигнат споразумение за мигрантската криза. Вижте подробности.