Това стана ясно на срещата в Министерския съвет между премиера Борисов и държавния секретар на Ватикана

 

Папа Франциск има желание да посети България. Това стана ясно по време на срещата в Министерския съвет между българския премиер Бойко Борисов и държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. 

 

Същевременно, папата получи покана да дойде у нас България. Пиетро Паролин обеща да му предаде, че българските католици го очакват.

 

След разговора кардинал Паролин отбеляза, че визитата му е в рамките на честването на 25-ата годишнина на отношенията между Светия престол и България. Той добави, че ще предаде посланието на католическата общност, с която е имал възможност да се срещне, че има желание за посещение на папата в България, съобщава правителствената пресслужба. 

 

„Високо ценим отношенията със Светия престол и се радвам, че днешната среща е израз на тяхното успешно развитие”, заяви премиерът Борисов.

 

Визитата на Кардинал Паролин се осъществява по покана на премиера и е първото посещение на държавен секретар на Светия престол през последните десет години. 


    
Борисов изрази признателност за волята на Светия престол да продължи традиционните срещи с български държавни, правителствени и парламентарни делегации по случай 24 май. 

 

Премиерът благодари за решаването на въпроса с българското богослужение в Рим чрез предоставянето за тази цел на църквата „Св. Павел ала Регола”.

 

Борисов подари на кардинал Паролин копие от обкова на Крупнишкото евангелие от първата половина на 16-и век.

 

В понеделник кардиналът се срещна и с президента Росен Плевнелиев. Държавният глава му връчи орден „Стара планина” заради подкрепата му българската общност в Рим да получи нова църква и съдействието му за традиционните посещения при папата за 24 май. 

 

Видео: Правителствена пресслужба