В тържествената си проповед папата изрази съпричастност към жертвите на атентата

 

Въпреки предупрежденията за възможни атентати стотици хиляди вярващи се стекоха в Рим за честванията на католическия Великден. 


Макар и само 5 дни след кървавите атентати в сърцето на Европа, десетки хиляди се стекоха на символичния за католическия свят площад „Свети Петър”, за да се отбележат Възкресение Христово. Желаещите да видят папата се редиха търпеливо от ранните часове на деня на дълга опашка за проверки за сигурност, наложени преди да бъдат допуснати на площада.

Още по темата


Затворени линии на метрото, щателни проверки, кучета за откриване на експлозиви и детектори за метал преди дотъпа до Ватикана. Така Рим отбелязва днес католическия Великден.


Над 2000 карабинери и не съсвем дружелюбно гледащи военни патрулират по улиците и ключовите места във Вечния град. Страхът, че Рим може да се нареди в тъжната поредица след Мадрид, Лондон, Париж и Брюксел е осезаема.


От вторник насам бяха отменени 30% от туристическите резервации като най-голям брой на отказали се са американски туристи.


В тържествената си проповед папа Франциск изрази съпричастност към жертвите на тероризма в Белгия, Турция и другите части на света, порзени от тероризма и призова християните да не се поддават на страха и отчаянието.


„Нека Господ Исус, нашият мир, който чрез Възкресението си победи злото и греха, ни приближи на този Великден до жертвите на тероризма... Тази сляпа и брутална форма на насилие, която продължава да пролива кръв в различни части на света, като при последните атаки в Белгия, Турция, Нигерия, Чад, Камерун, Кот д'Ивоар и Ирак”, каза папа Франциск.


И все пак около 300 000 са дошлите за днешния празничен ден. При извънредни мерки за сигурност мина и Велики Четвъртък когато папата извървя маршрута от Ватикана до Колизеума,  където по традиция изми и целуна краката на обикновенни християни. Тази година те бяха бежанци.


Великденските тържества  се провеждат в рамките на Света година, която Франциск посвети на милосърдието.


Папата слезе да поздрави присъстващите на Свети Петър лично в открит автомобил и без блиндирани стъкла, защото както той изповядва - да не се подаваме на страха, трябва пръв да даде пример.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Антоанета Николова