Престанах да използвам мелдоний още през септември, заяви спортистката

 

„Не съм дошла да се оправдавам за нищо, защото не съм нарушила правилата. Престанах да използвам мелдоний още през септември месец”. Това заяви на специална пресконференция спортист номер 1 на България за 2015 година Габриела Петрова

 

 

Тя коментира новината, че е дала положителна проба за употреба на мелдоний. Веществото бе забранено от Международната антидопингова агенция от 1 януари 2016 г. 

Още по темата

 

„През 2015 година съм употребявала медикамент, чиято съставка е мелдоний. В края на месец септември от Международната антидопингова агенция обявиха имената на медикаментите, които ще попаднат в забранения списък от януари 2016. Тъй като аз съм състезател, който подлежи на внезапен контрол, съм длъжна да следя тези списъци за собствената си сигурност. Знаех, че медикаментът или по-точно това вещество, което се съдържа в препарата, ще бъде забранено, затова съм преустановила да го приемам много по-рано още през септември”, заяви Габриела Петрова. 

 

„През 2016 година по никакъв начин, съзнателен, аз не съм се докосвала до този препарат. Единственото нещо, което към момента все още не е изяснено, е дългият срок, за който остава в организма. Това тепърва ще се изяснява. Както виждате, тези над 140 спортисти, които са уличени в употребата на това вещество, не са наказани. Аз също не съм наказана, състезателните ми права не са спрени”, обясни Петрова.

 

„Габриела не се е докосвала до този препарат от септември”, каза треньорът ѝ Атанас Атанасов. „Нито този препарат е даден умишлено, нито Габи го е взела по погрешка. Остава единственият вариант, че този препарат остава в организма твърде дълго време. Ако не е това, то това е някаква огромна грешка, която аз дори не мога да си представя. Уверявам ви съвсем отговорно, че от септември до ден-днешен, Габриела не се е доближавала до подобен препарат”, допълни той.

 

Експертите нямат категорично мнение по въпроса колко дълго мелдоният оставя следи в кръвта.
При липсата на яснота, няма и наказани сред спортистите с мелдоний в кръвта.

 

Спортният министър Красен Кралев обяви, че нашумялото забранено вещество мелдоний все още не е проучено както трябва и затова възникват много спорни въпроси. То попадна в "черния списък" на 1 януари тази година и все още не е установено категорично за колко време организмът се пречиства от него.