Той прехвърлил на безработен фирмата си с натрупани дългове от неплатен общински наем

 

Общински шеф лишава общината си от 70 000 лева. Това установи разследване на Васил Иванов. Оказва се, че шефът на общинския съвет в Девня е прехвърлил на безработен фирмата си с натрупани дългове от неплатен общински наем. Продължава ли да действа познатата схема за покриване на дълг и колко губи хазната от това?


Измамната схема на Васил Койчев, който е и местен лидер на ГЕРБ стартира през 99-та година. Тогава прехвърля дяловете си на съпругата си и ръководи фирмата чрез нея. През 2012 г., когато дълговете й към общината стават особено големи съпругата му я продава фиктивно на социално слаб варненец, известен и търсен в региона като професионален бушон, който срещу 300 лева на ръка придобива задлъжнели фирми. И в момента му се водят над 50 такива, но кредиторите нямат какво да му вземат. Открихме го в дома му – ето този гараж.


При изненадващото ни посещение председателя на Общинския съвет Васил Койчев обясни, че преди да прехвърли фирмата си, тя не е имала задължения и е била печеливша, но заяви, че не помни на кой я е прехвърлил. Не успя да обясни и защо е подарил фирмата, след като е печеливша.


Oще за схемите с фирми-бушони в цялото разследване на Васил Иванов гледайте в неделя, след централните новини.