Какви са най-честите замърсявания и могат ли те да се отразят на здравето ни?

 

Отклонения от нормите във водата из цяла България. Това сочат данни на здравното министерство. Какви са най-честите замърсявания и могат ли те да се отразят на здравето ни?


Най-чести проблеми българските ВиК оператори имат с нитратите. Те попадат в питейната вода на малки населени места в тези области, в които е силно развито земеделието - заради широката употреба на изкуствени торове.


До по-сериозни проблеми могат да доведат замърсяванията с манган в Симеоновград и с желязо в Шумен. Както и повишеното количество флуор - в 6 малки зони на водоснабдяване в областите Благоевград, Бургас, Плевен и Хасково, и с Хром - на някои места в района на Плевен и Монтана.


Трайното натрупване на тези вещества в големи количества може да доведе до сериозни проблеми за здравето ни. Ето защо е толкова важно какво се случва с водата по пътя й от язовира до чешмата у дома.

Още по темата


Примерът е от Търговище, но може да се случи навсякъде. Най-честите причини за замъсванията у нас - лоша ВиК мрежа, проблем или липса на пречиствателна станция.


Нещо, което Снежана не може да допусне като отговорен собственик на малко кафене в столичния квартал „Орландовци”.  Затова е важно всяка капка, която отива в чашата на клиента, да е напълно годна за пиене. Ще проверим дали е така – с помощта на столичния ВиК оператор.


Докато чакаме резултатите от пробите – тръгваме по пътя на водата. Първа спирка – язовир Искър - и половин милиард кубически метра вода. Оттам - в пречиствателната станция.


Тук всяка секунда влизат 2000 литра вода. Само за минута, количествата, които минават оттук, са достатъчно за едно домакинство за 10 месеца.


А ето къде става пречистването на практика. В резултат всяка година, само от тази пречиствателна станция се отделя 600 тона от утайка.


„В крайна сметка се получава ето този продукт, който го извозваме на депо за строителни отпадъци”, обясни Райко Цветаво, старши мениджър в пречиствателна станция "Бистрица".


Следваща стъпка – дезинфекция - с течен хлор. В това време, резултатите от пробите вече са готови.  


„Няма наличие на бактерии и всички изследвани показатели са много под нормата”, обясни Весела Стефанова, лабораторен изпитвателен комплекс към "Софийска вода".


В столицата проблеми с цвета и вкуса на водата най-често се появяват след ремонт или в малките села около града, където консумацията е ниска.


Контролът е важен, защото едно микробиологично замърсяване води до светкавични стомашно-чревни проблеми, а замърсяването с химикали и тежки метали може да увреди: сериозни заболявания на нервната система, на важни органи от човешкия организъм – чернодробни, сърце и други. Затова е и толкова строг контролът.


Постоянно се тестват 78 точки в столицата. А каква вода пият във всеки квартал, съвсем скоро ще може да види всеки от нас в специална онлайн система.