Държавата чака решение на арбитража в Париж в края на май или началото на юни

 

Милиони загуби за България от делото за спрения проект за АЕЦ „Белене” или вариант за размяна на реактор срещу опрощаване на дълговете? Това ще се реши, след окончателното произнасяне на арбитражния съд в Париж. Официално властта няма информация. Какви ще бъдат неустойките?

Още по темата


Няма да се размине без санкции, въпросът е да са по-малки - съгласни са и тези, които искаха, и тези, които не искаха АЕЦ „Белене”.


„По-евтин проект от проекта Белене няма и няма да има”, казва енергийният експерт Румен Овчаров.


„Никога не сключваш договор, когато не ти е ясно финансирането, разходите и ползите”, на мнение  е депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.


След 1989 г. идеята за АЕЦ „Белене” се завърна през 2002 г. 4 години по-късно правителството на Станишев избра за изпълнител руската компания „Атомстройекспорт”. Със смяната на властта обаче, НЕК не се договари с руснаците за пари и проектът зацикли. Стигна се до национален референдум за или против ядрената енергетика. А той, заради малкото гласували, остана невалиден. Окончателно, проектът "Белене" беше спрян от парламента през 2013 г. Заради липса на пари.


„Нито пари липсваха, нито ефективност. Проблем беше американският натиск”, категоричен бе енергийният експерт Румен Овчаров.


„Ако сега имахме „Белене”, нямаше да има за какво да се използва. Щеше да бъде един ненужен паметник”, казва депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.


Спирането на проекта обаче предизвика руснаците да си искат парите. „Атомстройекспорт” започва с претенции за 54 млн. евро - с аргумента, че руските подизпълнители са произвели оборудване за втория ни АЕЦ, а ние не сме го платили. Година по-късно искането става за милиард евро. Претенциите на руската страна днес са за около милиард и 200 милиона лева.

 

Държавата чака решение на арбитража в Париж в края на май или началото на юни.


„Всички очакваме решението на съда, но няма информация, която отделно да е постъпила в министерството на енергетиката или НЕК”, обяснява министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Според различни източници, се очаква България да бъде осъдена за между 400 и 800 млн. евро.


„Ако има неустойки, нека те да ги плащат, защо държавата да ги плаща!? БСП да ги плаща”, казва депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.