"Всички искат добри пътища, но за километър ремонтът е 300-400 хиляди лева", заяви инж. Лазар Лазаров

 

Пътищата са един организъм, при който ежедневно трябва да са правят текущите ремонти. Ако те се изоставят, стигаме до състоянията, които виждаме в социалните мрежи от недоволни шофьори. Всички искат цял асфалт и той да бъде направен така, че хората да пътуват спокойно. За тази цел обаче са нужни 300-400 хиляди на километър”, заяви в „Събуди се” инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

 

Относно доклада на Европейската комисия, че българските пътища са най-опасните в ЕС, той заяви, че лошият път не е опасен път. 

Още по темата

 

„Статистиката много ясно показва, че когато настилката се оправи, това води до повишаване на скоростта на движение и аварийността скача. Става въпрос за култура на шофиране”, допълни Лазар Лазаров.

 

Стремим се там, където има опасни участъци, по отношение на инфраструктурата да ги обезопасяваме. Онзи ден завърши поставянето на метална еластична ограда на пистата на Ботевград. Същото направихме на участъка Бургас-Созопол, където редовно има загинали. Продължаваме да казваме, че най-безопасните пътища са автомагистралите. В участъка на Кресненското дефиле, където трафикът е изключително голям, съприкосновението на бързи с бавни автомобили е голямо. Поради тази причина именно там стават много челни сблъсъци. Докато магистрала „Струма” не бъде изцяло завършена, това ще продължи да се случва”, коментира Лазар Лазаров.

 

За близо 40% от третокласната пътна мрежа, или около 3500 км, няма да се плащат пътни такси и ще са безплатни за движение. Тези пътища стигат до населени места, до които няма друга алтернатива като път”, коментира инж. Лазаров.

 

Той поясни, че това, че ще са безплатни не означава, че няма да бъдат поддържани, каквито опасения се появиха. 

 

„С въвеждането на електронната винетка ще се облекчи режимът на купуването й, защото даваме възможност това да става както онлайн, така и чрез SMS. Ще останат и традиционните начини в пунктовете за продажба в бензиностанциите”, коментира Лазаров.