Жената на Мигел Ариас Канете е свързана с офшорна компания, регистрирана преди 11 години

Европейската комисия защити комисаря по климата Мигел Ариас Канете, който е спазил всички правила при декларирането на връзките на жена му с панамска офшорна кампания. Канете е поредното име от световния политически елит, което изплува при разкриването на досиетата "Панама".  

Още по темата

 

Сред хората, чийто имена се споменават в мащабното журналистическо разследване, е и жената на Канете – Микаела Солис-Бомонт. Тя е свързана с „Ринконада Инсвестмънтс Груп” – панамска компания, регистрирана през 2005 година.

 

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви пред репортери, че Канете коректно е представил информация за бизнес интересите на него и жена му, когато е встъпил в длъжност през 2014 година. „Декларацията му съответства на правилника за комисари, като включва всички професионални дейности и финансови интереси на жената на комисаря, които могат да предизвикат конфликт на интереси”, заяви Схинас.

 

Според информацията, декларирана от Канете, „Ринконада” е прекратила дейността си няколко години преди той да влезе в ЕК, допълни говорителят на изпълнителния орган на ЕС. В последния си подобен отчет от 14 юли 2015г., комисарят по климата е цитирал две компании, притежавани от жена му – „Агрикола Микаела Домек” и „NOVA 19 S.L.” „Ринконада” не е видима в документа, който е достъпен на сайта на Европейската комисия, съобщават АФП и БГНЕС. 

 

Според изтеклите документи на „Мосак Фонсека”, панамската компания, свързана с жената на Канете е прекратила дейността си през януари 2010 година. Сами по себе си, офшорните финансови сделки не са незаконни, но са популярно средство за укриване на средства от данъчните служби и пране на активи от криминални дейности, припомня АФП.