Това е една от мерките след корупционния скандал в ДАИ

 

Всички шофьорски книжки, издадени през последната година - под лупа. Това е една от мерките след корупционния скандал, разтърсил Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

 

Акцентът пада върху издадените през последната година документи, защото събраните до момента доказателства показват, че групата е работила от тогава. Все пак и Цветелин Цветанов, който се сочи за глава на схемата, беше шеф на ДАИ 14 месеца. 

Още по темата

 

Представители на две министерства ще проверяват всяка книжка, за която има съмнения, че е получена след плащане на подкуп. Изискани са и справки от КАТ за случаи с фалшиви дипломи при кандидатстване за книжка. Най-много са сигналите за продажба на книжки на неграмотни или чужди граждани. 

 

Пари срещу книжка - такава оферта получил преди месец автоинструкторът Стайко Гуджев. Предложението дошло от неграмотен кандидат. 

 

По същата схема десетки неграмотни или чужди граждани пробвали да пробият през различни звена от веригата, разказват от бранша. Услугата достигала няколко хиляди лева. Стигало се и до фрапантни случаи, в които книжка взимали и хора, които не знаели и дума на български.

 

Засега започва проверка на над 500 протокола от шофьорски изпити, а след внимателен анализ ще се отнемат и книжки. 

 

„Тук говорим за убийци на пътя. Статистиката показва, че 20-25 % от всички тежки катастрофи са предизвикани от нови водачи”, коментира Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

 

Под лупата на държавата ще попаднат и лицензите на превозвачите от последната година.

 

В сряда като свидетел по корупционната афера „ДАИ” ще бъде разпитан и министърът на транспорта Ивайло Московски.