Потребител на Reddit откри брилянтен начин да обясни какво представляват "Панамските документи"

Разкритията около документите от Панама за тъмния свят на офшорното банкиране набират скорост. Но как да ги обясним с прости думи? И как да обясним, че понякога има добри причини да използваме офшорното банкиране?

 

Потребителят на социалната мрежа Reddit Дан Глийсак измисли страхотен начин да опрости сложното с приказка, предназначена за 5-годишни, а може би и за малко по-възрастни:

 

Още по темата

„Когато получиш своите джобни пари, ги слагаш в касичка. А касичката слагаш на рафт в гардероба. Майка ти знае за това и от време на време проверява дали си сложил още пари, или си ги похарчил. И така един ден решаваш, че не искаш майка ти постоянно да проверява парите ти. Отиваш в къщата на Джони с друга касичка, която ще пазиш в неговата стая. Пишеш името си на касичката и я оставяш в неговия гардероб. Майката на Джони е винаги заета и никога не проверява касичките. Затова касичката ти остава тайно при него. След време всички деца в околността решават, че това е добра идея и носят своите втори касички в дома на Джони. Гардеробът на Джони се пълни с касичките на всичките деца от квартала.

 

Но един ден майката на Джони решава да погледне в гардероба и вижда всичките касички. Ядосва се много и се обажда на родителите на децата и им разказва всичко.

 

Не всички деца са направили това с лоши намерения. Например, по-големият брат на Ерик винаги краде от неговата касичка и той просто е искал сигурно място, където да скрие парите си. Тами е искала да спести пари за рождения ден на майка си, без тя да знае. Азим го е направил просто, защото му се е сторило забавно.

 

Но много от останалите деца са го направили с лоши намерения.

 

Елизабет е крадяла парите за обяд на другите хора и не е искала родителите ѝ да разберат. Рис е крадял пари от портмонето на майка си. А родителите на Боби са държали той да е на диета и той не е искал да разбират, че си купува сладки.

 

И така, в реалния живот много важни хора бяха хванати да крият своите касички в къщата на Джони в Панама. Днес майките на всички тези хора разбраха за това. Много скоро ще разберем кои от тези важни хора са го направили с лоши намерения и кои с добри намерения.

 

Но независимо от това, почти всички са в беда”.

 

Страхотна аналогия. Важното, което научаваме, е, че не всеки крие парите си с лоши намерения. Във връзка с Панамските досиета, Fusion състави полезен списък с причини за използване на офшорна корпорация.

 

Някои основателни причини биха могли да бъдат:

 

- Да се запазят търговски тайни – конкурентите да не забележат, че инвестираш в материали за производство на нова продуктова линия;

 

- За да не ви ограбват - доставчици на услуги като хотели или кетъринг могат да ви начислят допълнително пари, ако разберат, че имате общо с име на голяма фирма;

 

- За да сте в безопасност - ако предоставяте услуги като превод на чужди военни и дипломати във военна зона, е препоръчително да сте непроследими.

 

Някои не толкова основателни причини:

 

- Потенциален недеклариран конфликт на интереси - например с министър-председателя на Исландия ;

 

- Когато компанията е регистрирана точно в момента, в който страната, на която сте президент, влиза във военен конфликт;

 

- Когато в качеството си на британски премиер, публично заявявате, че неплащането на данъци е „неморално”, но се оказва, че семейството ви е работило с офшорен фонд, чрез който се избягва плащане на данъци във Великобритания;

 

- Когато има вероятност компанията ви да бъде използвана от страна на диктатори за купуване на оръжия;

 

А вие как обяснявате това на 5-годишно дете? Може би просто се придържате към историята с касичката.

 

Изтичане на 11,5 милиона документа от адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и могъщи хора, включително руският президент Владимир Путин, укриват парите си, съобщи ДПА, като цитира германския вестник "Зюддойче цайтунг". Припомнете си: